Читај ми!

Датум за Србију циљ Европске комисије

Циљ Европске комисије да Србија 25. јуна ове године добије датум за почетак приступних преговора, рекао европски комесар за проширење Штефан Филе на састанку са потпредседницом Владе Сузаном Грубјешић.

Европски комесар за проширење Штефан Филе поручио је да је циљ Европске комисије да Србија 25. јуна ове године добије датум за почетак приступних преговора.

До тада Влада Србије треба да настави са успешним спровођењем унутрашњих реформи, као и са имплементацијом споразума Београда и Приштине, рекао је Филе на састанку са потпредседницом Владе за европске ингеграције Сузаном Грубјешић.

Према Филеовим речима, потребно је употпунити институционални оквир за борбу против корупције и реформу правосуђа, као и обезбедити пуну независност институција које се баве надзором рада извршне власти.

Потпредседница Владе истакла је да је Србија у потпуности инститиционално спремна за преговоре и да жели да се кроз тај процес убрзано модернизује као друштво.

"Пред нама је велика обавеза и одговорност да се у потпуности окренемо унутрашњим реформама које ће створити уређено и праведније друштво по мери обичног човека", изјавила је Грубјешићева.

Она је рекла и да је коначно дошло време да се уместо европским условима бавимо европским стандардима, а само од нас зависи колико ћемо брзо ићи.

"Због тога очекујемо да у јуну добијемо прилику да закорачимо у тај неповратни процес који ће нашу земљу увести у велику европску породицу", поручила је Грубјешић.

Састанку су присуствовали и државна секретарка Министарства правде Гордана Стаменић и помоћник министра правде Чедомир Бацковић, саопштено је из кабинета потпредседнице Владе.

Штефан Филе се састао и са председником ДС-а Драганом Ђиласом. Лидер демократа је рекао да ће та странка данас у Скупштини подржати споразум Београда и Приштине јер верује "да је то начин да се конфликти из деведесетих разреше споразумом, а Србија окрене будућности и проблемима њених грађана".

На састанку Филеа са делегацијом демократа било је речи о наставку европских интеграција, изазовима спровођења споразума са Приштином, као и спровођењу реформи неопходних да Србија добије датум почетка преговора са ЕУ.

Филе је на свом Твитер налогу написао да је задовољан што је председник Демократске странке спреман да учествује у "преко потребном консензусу" о европском путу Србије.

Европски комесар за проширење разговарао је и са заштитником грађана Сашом Јанковићем о унапређењу независности регулаторних тела у Србији.

Филе је, на свом налогу на Твитеру, навео да је тема његових разговора с Јанковићем била подршка ЕУ "напорима за побољшање независности регулаторних тела у Србији".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару