Читај ми!

Дачић: Прилика да разумно бранимо интересе

Бриселски споразум прилика да Србија проба на другачији начин да брани своје националне и државне интересе, а не да слави поразе, рекао премијер Ивица Дачић. Позива посланике на јединство. Дачић каже да ће ову Владу данас можда неко осуђивати за оно што се ради, али ће је следеће генерације поштовати због храбости коју је показала у решавању косовског проблема.

Премијер Србије Ивица Дачић рекао је у Скупштини Србије да бриселски споразум прилика да Србија проба на другачији начин да брани своје националне и државне интересе, а не да слави поразе.

Дачић поручује да на тај документ треба гледати као на повељу о правима и слободама косметских Срба, малу за наше жеље, али велику за опстанак на Косову и Метохији.

"У историји смо имали неколико пропуштених прилика, то је био Дејтонски споразум, то је био 5. октобар и ово је сада прилика да пробамо на другачији начин да бранимо наше националне и државне интересе, а не да након свега славимо наше поразе", рекао је Дачић на почетку седнице парламента на којој посланици разматрају извештај Владе о току преговарачког процеса Београда и Приштине.

Дачић је рекао да су задати оквири у коме су се преговори кретали били најтежи политички преговори о Косову и Метхији.

"То су били први преговори који су вођени после једнострано проглашене независности, први преговори после чињенице да је један значајан број земаља признао тако једнострано и нелегално проглашену независност Косова", рекао је Дачић.

Дачић је рекао и да су задати оквири били такви да је посредовање у дијалогу са УН пребачено на ЕУ што је тражила Србија.

Премијер је позвао посланике на јединство без обзира на различите ставове о споразуму, за који је истакао да је највише што је Србија могла да добије.

"Ово је највише што се могло. Споразумом је омогућен и наставак европских интеграција које су за наш народ од суштинске важности. Отворили смо простор да се о Косову разговара на равноправној основи, уз сагласност председника Србије, и зато је важна и сагласност парламента", рекао је Дачић образлажући Извештај Владе Србије.

У споразуму нема независности Косова

Он је истакао да се у споразуму не једним словом не помиње назавиност Косова и да би његовим неприхватањем следила "косовска олуја".

Добацивањем из клупа прекидали су га посланици ДСС-а, на шта је Дачић одговорио да је независност Косова проглашена у време Коштуничине Владе.

"Могли смо да протерамо странце. Могли смо да попалимо амбасаде и џамије. Могли смо да топове усмеримо ка Косову, могли смо и да постанемо европска Северна Кореја и шта би онда било? Победили бисмо, освојили бисмо Приштину", упитао је Дачић.

Он је нагласио да нема више скривања и сакривања иза Косова. "Сами смо на овој нашој голој ледини, и само од нас зависи шта ће на њој сутра да буде, фабрике, школе, болнице, станови или само непрегледна гробља и сузе", рекао је премијер.

Дачић је рекао да је ово питање бити или не бити, али не само за север Косова, него и за целу Србију.

"Зато данас не говоримо о преговорима само у Бриселу, о Косову. Бирамо какву ћемо Србију имати сутра. Понижену у народним кухињама, угушену у сузама, или јаку, економски развијену у којој ће бити лекова за све и у којој ће Србија бити лек за све", поручио је Дачић.

Говорећи о могућим последицама да Србија није потписала споразум, председник Владе је рекао да би Косово наставило самостално путем ЕУ, а да би Србија остала скрајнута и изолована.

Неко је морао да стави тачку на прошлост

Дачић је рекао да је "неко морао да стави тачку на прошлост, беду и бесконачне поразе". "Знамо да је премало, али неко је морао да уради да се ни из чега добије нешто", указао је Дачић.

Премијера је прекинуо и посланик са листе напредњака Миодраг Николић, показујући слике спаљене куће на Космету.

Процес решавања косовског чвора биће дуг и тежак, реако је Дачић и поручио неистомишљеницима да не губе снагу на свађу.

"Позивам све да, без обзира како се изјасне, имају у виду интересе целог нашег народа, целе Србије и, наравно, нашег народа на Косову и Метохији, да ако се разликујемо у тактици како остварити наше циљеве, то не значи да треба једни друге да називамо непријатељима и издајницима", рекао је Дачић.

Он је истакао да би био срећан да је могао да добије више, и да се боји да Србија "може изгубити и ово што смо добили".

"Шта је алтернатива, блокирамо преговарачки процес и изолујемо земљу, да се о нама говори без нашег присуства. Крајњи резултат био би нови егзодус и нестанак Срба на КиМ, док седимо за преговарачким столом имамо шансу да побољшамо нашу преговарачки интерес", рекао је Дачић.

Премијер је рекао да је "Србија претрпела бројене неправде и да јој је сада дата шанса да се бори за бољу будућност".

"Мали смо ми за толику количину неправде, нама треба живот и на северу и на југу и у целој Србији, не треба да размишљамо како ћемо погинути за веру и славу, већ како ћемо живети у будућности", рекао је премијер.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару