Читај ми!

Срби са Космета са Дачићем и Вучићем

Представници Срба са севера Космета разговарали са премијером и вицепремијером Ивицом Дачићем и Александром Вучићем о предлогу споразума Београда и Приштине. Косовски Срби поручили да је споразум за њих неприхватљив и да неће учествовати у његовој примени.

16.00 - На питање да оцени учинак премијера Дачића и провог потпредседника Владе током бриселских преговора, председник општине Зубин Поток Славиша Ристић је рекао да су "учинили све што су могли али да то није довољно". 

15.55 - Представници Срба са Космета, после састанка са Вучићем и Дачићем, изјавили да је за њих бриселски споразум Београда и Приштине неприхватљив и непримењив и да је за њих највећи проблем што ће морати да прихвате приштинске институције. 

15.40 - Завршен састанак представника Срба са Косова са премијером Ивицом Дачићем и првим потпредседником Александром Вучићем.

12.20 - Почео састанак Дачића и Вучића са представницима Срба са Косова и Метохије на којем се разговара о бриселском споразуму.

Премијер Србије Ивица Дачић и први потпредседник владе и министар одбране Александар Вучић разговарали су са представницима општина са Косова и Метохије. После састанка, у 16.30 Вучић ће одржати конференцију за новинаре. Срби са Косова су истакли да је бриселски споразум за њих неприхватљив и да неће учествовати у његовој примени.

Како је новинарима након састанка рекао председник општине Зубин Поток Славиша Ристић, представници Срба са Косова су Дачићу и Вучићу пренели став да је бриселски споразум са Приштином за њих неприхватљив, јер у њему нема Србије, већ "само интеграције у такозвано независно Косово".

Ристић је поручио да Срби са Косова неће учествовати у примени споразума и да, уколико се на њему инсистира, треба да се распише референдум.

Према његовим рецима, на састанку није било никаквих претњи, нити говора о мерама које би влада предузела уколико би они бојкотовали споразум, као и да се ништа није наметало на силу.

Ристић је најавио и протесте Срба са Косова и Метохије, између осталог и у Београду, истичући да они неће бити страначки.

Упитан да ли је у преговорима могло више да се добије и да ли су преговарачи у Бриселу могли више да учине, Ристић је рекао да нема сумње да је преговарачки тим покушао да добије више, али да није смело да се тако преговара и да није смело то да се прихвати.

"Није смело да се преговара овако, прво је требало разговарати о повратку Срба, па тек онда о овим темама које су очигледно наметнуте. Ако хоће то да примене, мораће то да ураде мимо нас", поручио је Ристић.

У делегацији Срба са севера Космета поред Ристића били су председник општине Лепосавић Драгиша Васић, председник општине Звечан Драгиша Миловић, начелник Косовско-митровачког округа Раденко Недељковић, заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Крстимир Пантић, председник општине Косовска Митровица Драгиша Влашковић и народни посланик Бојан Јаковљевић.

Уочи састанка са Ивицом Дачићем и Александром Вучићем, представници Срба са севера Космета разговарали су са патријархом Иринејом.

Дачић и Вучић ће се састати и са Штефаном Филеом, који данас долази у Београд.

Представници Срба са севера Косова одбацили су споразум који је у Бриселу парафирао српски премијер Ивица Дачић, а на митингу који је у понедељак одржан у северном делу Косовске Митровице затражили су расписивање референдума на којем би се грађани Србије изјаснили о њему и усвојили Декларацију о оснивању Скупштине Аутономне покрајине КиМ.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару