Читај ми!

Србији отворен пут ка ЕУ

Вицепремијер Александар Вучић састао се са норвешким министром иностраних послова Еспеном Бартом Еидеом. Споразумом Београда и Приштине парафираним у Бриселу уклоњена је последња велика препрека на европском путу Србије, рекао Еиде.

Парафираним споразумом Београда и Приштине у Бриселу уклоњена је и последња велика препрека на европском путу, рекао је норвешки министар иностраних послова Еспен Барт Еиде који се данас састао са првим потпредседником Владе Србије Александром Вучићем.

Са шефом норвешке дипломатије синоћ је разговарао и премијер Србије Ивица Дачић.

Први потпредседник Владе Александар Вучић и министар спољних послова Краљевине Норвешке Еспен Барт Еиде сагласили су се да ће споразум Београда и Приштине отворити нову политичку и економску еру у односима Србије и земаља Европе.

Вучић се захвалио Еидеу на подршци коју је Норвешка пружала Србији у процесу преговора и истакао да овај тренутак треба искористити као прилику да Србија уђе у ново раздобље односа са многим државама Европе и света.

Циљ ове Владе је да унапређује политички дијалог и сарадњу у свим другим областима, нарочито у економији, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

"Желимо да створимо сигурну пословну климу како бисмо привукли инвеститоре", истакао је Вучић и нагласио да ће између Србије и Норвешке бити настављена и сарадња у међународним војним мисијама.

Норвешка је трећа земља по директним инвестицијама у Србији и велики донатор, али робна размена између две државе је далеко испод потенцијала.

Еиде је навео да је у Србију дошао како би честитао Влади Србије и народу на историјском споразуму који ће учинити лакшим живот свих грађана.

Норвешка је велики пријатељ Србије и подржава њен европски пут, а споразумом Београда и Приштине парафираним прошле недеље у Бриселу уклоњена је и последња велика препрека на том путу, рекао је норвешки министар.

Еиде је оценио да ће то отворити могућности за нове инвестиције.

Иако Норвешка није чланица Европске уније, она снажно подржава европски пут Србије, рекао је Еиде у изјави Танјугу.

"Ми сарађујемо веома блиско са земљама ЕУ јер смо део јединственог тржишта, Шенгенског простора и потписница многих споразума са ЕУ. Мислимо да је веома важно да Србија постане део ове проширене интегрисане Европе", оценио је Еиде.

Према његовим речима, "споразумом Београда и Приштине парафираним прошле недеље у Бриселу отклоњена је последња препрека на то путу" што ће, како је оценио, имати брз и опипљив ефекат на европске интеграције Србије као и на нове инвестиције.

"Трудили смо се да помогнемо у многим важним тренуцима у српској историји, охрабрујемо друге инвеститоре, имамо значајно билатералну сарадњу и трудили смо се будемо од помоћи у процесу постизања споразума са Приштином што је веома важно за будућност Србије", рекао је Еиде.

Када је реч о економској сарадњи две земље, Еиде је подсетио да су норвешке инвестиције у Србији већ значајне и изразио је очекивање да ће оне наставити да расту.

"Многе норвешке компаније су заинтересоване за улагање у Србију али док је постојала неизвесност о политичкој будућности Србије и њеним положајем у међународним институцијама, биле су неодлучне", рекао је шеф норвешке дипломатије.

"Сада када су те препреке уклоњене радујемо се широј економској сарадњи Србије и Норвешке и унапређењу већ постојеће", поручио је Еиде.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару