Читај ми!

Селаковић: Не одступати од договора

Спровођење договора из Брисела изузетно важан задатак и не сме се одступити ни од једне тачке споразума, каже за РТС министар Никола Селаковић. У борби против корупције промењен законодавни оквир, али и приступ, навео Селаковић.

Министар правде и државне управе Никола Селаковић рекао је да је спровођење договора из Брисела изузетно важан задатак и да свака тачка споразума мора да буде нешто од чега не сме да се одступи.

"Тим за спровођење договора из Брисела треба да дефинише начин спровођња тог договора. Неке од одредби су општијег карактера, треба их конкретизовати и треба их спроводити у дело", рекао је Селаковић гостујући у Дневнику РТС-а.

Нагласио је да ће тај тим у име Владе и државног врха направити план, иза ког треба да стану и Влада и државни врх, а потом кренути са применом плана.

Говорећи о тачки 10 бриселског договора, која говори о правном систему, Селаковић је рекао да је најболније то што ће се нешто интегрисати у правни систем Косова, али каже и да треба видети да ли споразум може нешто добро да донесе Србима који живе доле.

"Ја мислим да може. То није сјајно и све као што смо желели, али више од тога нисмо могли готово никако", објаснио је Селаковић.

Када је реч о Србима са севера Косова који се противе договору из Брисела, Селаковић је уверен да ће бити видљивих промена у њиховом ставу након разговора са првим потпредседником Владе Александром Вучићем и другим члановима државног врха.

"Верујем да ће и они схватити изузетно тешку позицију Републике Србије, али и обострано стремљење да се учини нешто добро", истакао је Селаковић.

Нови приступ борби против корупције 

Говорећи о борби против корупције, министар правде је истакао да је поред Стратегије, веома важан и пратећи акциони план који дефинише кораке шта у ком сектору мора да се уради.

"Интерна и екстерна ревизија, политичка корупција, правосуђе, грађевинске дозволе и урбанизам, школство, здравство, спорт, приватизација - све су то осетљиве области у којима је у овом тренутку идентификована корупција у Србији", навео је Селаковић.

Министар правде је нагласио да је поред промене законодавног оквира промењен и приступ борби против корупције.

"То је такозвани проактивни приступ, који подразумева бољу сарадњу полиције и тужилаштва. Када открију да постоји основ сумње да је неко учинио кривично дело, да постоји коруптивно понашање, без обзира на то на кога се сумња, истрага мора да се спроведе до краја", објаснио је Селаковић.

"Потребно је да успоставимо одговорност у српском друштву, то је оно што је недостајало", закључио је министар Селаковић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару