Читај ми!

Полемика СНС-а и ДС-а око декларације

Војвођанско питање изазвало оштру полемику функционера напредњака са демократама и лигашима, у којима је један оптужен да је подстицао прогон Мађара, а други да је - лажов. На округлом столу о војвођанској декларацији, остала неразјашњена многа питања о суштини тог документа.

Иако је расправа о предлогу Декаларације о заштити права Војводине одложена, округли сто организован о тој теми показао је да се бура у Војводини не смирује. Уместо о суштини декларације представници власти и опозиције у покрајини расправљали су о томе ко је кога протеривао, ко је сепаратиста, а ко лажов и клеветник. 

После тешких речи које су једни другима упућивали путем медија, за исти сто сели су представници војвођанске власти и опозиције. На почетку се чинило да су се страсти стишале, иако су ставови о Декларацији остали непомирљиви.

Шеф покрајинског одбора Демократске странке Мирослав Васин тврди да декларација у себи "нема ни С од сепаратизма". "Било је трагикомично што је народ позиван на протест због документа који позива на поштовање Устава Србије", каже Васин.

Председник Савета за Војводину СНС-а Игор Мировић оцењује да је декларација о Војводини само "кап која је прелила чашу и представља комбинацији сепаратистичке ноте и квазиаргумената и закључака које везе немају са аутономијом".

Убрзо је, међутим, атмосфера загрејана до ивице инцидента пошто је демократа Мирослав Васин оптужио Мировића да је деведесетих година, странка којој је припадао, позивала Мађаре да напусте Војводину.

Васин је оптужио Мировића да је својевремено "давао сендвиче Мађарима и Словацима да напусте Војводину".

"То је ноторна лаж", узвратио је Мировић, наводећи да је Васин "фалсификатор" и да је то озбиљна оптужба, коју је раније већ изнела портпаролка ДС-а Александра Јерков.

"Када сам и где ја то рекао?", упитао је Мировић. "Ово је озбиљна оптужба због које ја сада треба да одем у затвор са патролом полиције. Ви сте лажов и клеветник, јер ја вас питам када сам то радио, а ви немате одговор", рекао је Мировић.

Расправи није било краја. Наставили су је представници Социјалистичке партије Србије и Лиге социјалдемократа Војводине.

"Јесте ли ви у емисији на РТС-у рекли пре две недеље да нема сепаратизма у Војводини, осим једне странке - ЛСВ", рекао је шеф посланичке групе ЛСВ-а у Скупштини Војводине Бранислав Богарошки.

Шеф покрајинског одбора СПС-а Душан Бајатовић је одговорио: "Немојте да ме терате да глумим сада Мировића. Ја сам рекао нема, јер га нећемо дозволити, је л' имате програм Војводина Република".

Копља су потом укрстили Демократска странка Србије и ДС -  и тако у круг. Остала су, ипак, неразјашњена многа питања о суштини декларације, коју су предложиле демократе, а напредњаци због ње тражили смену војвођанске власти.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару