Читај ми!

Скупштина у петак о предлогу споразума

Седница Скупштине Србије на којој ће се расправљати о предложеном споразуму Београда и Приштине, биће одржана у петак, 26. априла, најавио председник парламента Небојша Стефановић. Влада ће парламенту сутра доставити извештај о преговорима у Бриселу, рекао Стефановић.

Председник српског парламента Небојша Стефановић рекао је да ће седница Скупштине Србије, на којој ће тема бити предлог споразума између Београда и Приштине који је парафиран у Бриселу, бити одржана у петак.

Седница је заказана за 10 сати, а та одлука је донета данас на консултацијама председника Скупштине Србије са шефовима посланичких група.

Стефановић је, након консултација, рекао новинарима да очекује да ће Влада Србије сутра доставити парлементу извештај о преговорима у Бриселу који ће садржати и предложени споразум.

Упитан да ли ће посланици гласати о том документу, Стефановић је рекао да то зависи од самог документа, али да претпоставља да ће бити у форми извештаја, те посланици неће гласати о "ратификацији" споразума.

Стефановић је појаснио да Скупштина Србије не може да гласа о предложеном споразуму, јер би се тиме изјашњавала о ратификацији међудржавног споразума, а што би значило признање независности Косова и Метохије.

Како је напоменуо, ако буде гласања, гласаће се само о извештају Владе.  

Стефановић је истакао да ће посланици моћи да расправљају о том извештају и да се о њему изјасне на начин на који то желе.

Говорећи о евентуалном присуству председника Србије Томислава Николић присуствовати седници, Стефановић је рекао да на скупштинском колегијуму није било тог захтева.

Консултацијама у Скупштини Србије, поред Стефановића, присуствовали су и потпредседници Скупштине Весна Ковач, Гордана Чомић, Жарко Кораћ, Константин Арсеновић, као и генерални секретар скупштине Јана Љубичић.

Састанку су присуствовали и представници парламентарних странака, шефови посланичких група, СНС-а Верољуб Арсић и његов заменик Зоран Бабић, СПС-а Бранко Ружић, УРС-а Владимир Илић, ДС-а Борислав Стефановић, СПО-а Александар Југовић, СВМ-а Балинт Пастор, "Заједно за Србију" Душан Петровић и посланици ДСС-а Јован Палалић и ЛДП-а Ненад Милић.

Шеф посланичке групе ДС-а Борислав Стефановић најавио је да ће та странка гласати у правцу подршке предложеном бриселском споразуму, али је поновио захтев те странке да власт саопшти да споразум са Приштином представља фактичко признање независности КиМ.

Предлог споразума између Београда и Приштине који је Влада данас прихватила подржаће и Либерално-демократска партија, рекао је посланик те странке Ненад Милић

Шеф посланика УРС-а Владимир Илић рекао је да ће та партија у Скупштини подржати споразум са косовским Албанцима и да га сматра важним јер тиме Србија показује да је окренута будућности.

Посланички клуб СПО - ДХСС, такође, ће подржати предлог брислеског споразума у Скупштини Србије, јер се њиме отварају европска врата, а Србима на Косову и Метохији гарантује заштита интереса, најавио је шеф те посланичке групе Александар Југовић.

И председник Јединствене Србије (ЈС) и народни посланик Драган Марковић Палма изјавио је да ће та странка у Скупштини подржати предлог споразума из Брисела.

Влада Србије раније данас је прихватила Први споразум о принципима који регулишу нормализацију односа, постигнут у дијалогу о Косову и Метохији у Бриселу.

Осуда претњи и застрашивања 

Колегијум Супштине Србије осудио је сваки вид претњи и застрашивања грађана и позвао на смиривање тензија у друштву.

"Претње, позив на насиље, угрожавање безбедности и сигурности грађана Србије су недопустиви и не смеју се толерисати. Колегијум Народне скупштине захтева од државних органа да заштите све грађане Србије, али и носиоце јавних функција који су последњих дана изложени претњама", пише у саопштењу кабинета председника парламента Небојше Стефановића.

Како се наводи, ово саопштење Колегијума Скупштине Србије није подржао посланички клуб опозиционе Демократске странке Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару