Читај ми!

ЕК препоручила преговоре о ССП за Косово

Европска комисија препоручила Савету министара ЕУ да са Косовом почне преговоре о потписивању Споразума о стабилизацији и придруживању. Косово постигло довољан напредак за отварање преговора о ССП, како у дијалогу са Београдом тако и у унутрашњим реформама, наводи се у извештају.

У извештају Европске комисије Савету министара ЕУ препоручено је да са Косовом почне преговоре о потписивању Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП), констатујући да се Косово озбиљно и конструктивно ангажовало у дијалогу о нормализацији односа са Србијом.

Комисија је у извештају, који је данас усвојен на колегијуму и одмах затим предочен шефовима европских дипломатија који заседају у Луксембургу, оценила да је Косово постигло довољан напредак за отварање преговора о ССП, како у дијалогу са Београдом тако и у унутрашњим реформама.

Реч Косово је и у овом извештају Европске комисије написана са звездицом и фуснотом у којој се помиње Резолуција СБ УН 1224 и мишљење Међународног суда правде у Хагу.

Према мишљењу експерата Комисије, преговори и евентуално потписивање ССП-а са Косовом не прејудицирају његов статус, јер ЕУ већ има неколико правних уговора са ентитетима који нису међународно признате државе, као што су Тајван и Хонг Конг.

Као и у извештају о Србији, документ Европске комисије састоји се из два дела, од којих је један посвећен току дијалога и спразума који су шефови преговарачких тимова парафирали у петак, а други унутрашњим реформама и изградњи владавине права.

"ЕУ очекује да ће обе стране у духу новог односа и разумевања наставити да се, без прејудицирања у вези својих ставова о статусу Косова, наставити да раде на нормализацији међусобних односа и да ће се у том оквиру, између осталог, посветити питању интегрисања и чланства Косова у међународним телима", пише у извештају.

У делу извештаја који се односи на унутрашње реформе, ЕК је констатовала да Косово подржава рад правосудне мисије Еулекс, а нарочито специјалног истражног тима који испитује наводе из извештаја Дика Мартија о отмицама цивила и илегалној трговини органима 1999. и 2000. године.

Комисија је похвалила доношење косовске стратегије за сузбијање организованог криминала, корупције и трговине наркотицима и указала да би Косово требало да настави да их примењује.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару