Читај ми!

Интервју РТС-а: Александар Вучић

По питању полиције на северу Космета обезбедили смо више овлашћења него што смо до данас имали, каже за РТС први потпредседник Владе Александар Вучић. Нигде у споразуму се не спомиње независност, истиче Вучић. Коментаришући бројне претње које добија последњих дана, каже да се у Бриселу "борио мушки, храбро" и да се "ничега не стиди и никога се не плаши".

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић изјавио је да је предлогом споразума, који је парафиран у Бриселу, обезбеђено много више овлашћења по питању полиције, него што су Срби на северу имали до сада и нагласио да у предложеном споразуму нигде нема ни речи о признању независног Косова.

Овде можете погледати/преузети емисију "Интервју РТС-а: Александар Вучић"

Вучић је прецизирао да ће Срби имати потпуну контролу над полицијом и да ће имати регионалног команданта, кога ће сами бирати.

"Добили смо формално-правно, бар у полицијском смислу, више него што смо до данас имали. Остало је у споразуму како смо ми желели, ни за јоту нису изменили тачку девет о општинама, а тачку 14, о учешћу у међународним организацијама, изменили су како смо ми желели ", рекао је Вучић гостујући на РТС-у.

Вучић је рекао је да је на данашњој седници Главног одбора Српске напредне странке говорио искрено, отворено, не хвалећи се било чиме што је постигнуто у Бриселу, пошто, како је рекао, сумња да било ко има разлога за радост.

Говорећи о спекулацијама у јавности о поделама у странци, Вучић је рекао да је за предлог споразума гласало 377 од 387 чланова Главног одбора.

"Веровали су да смо урадили што је најбоље за наш народ, знали су колико смо се борили", рекао је Вучић.

Он је објаснио да чланови СНС-а са севера Косова највећим делом нису прихватили тај споразум, а да су чланови који живе јужно од Ибра прихватили.

"Имали су право да кажу шта мисле, никога нисмо лагали, ни од кога нисмо крили истину, мислим да смо успели да добијемо, заслужимо, завредимо више него што се очекивало", рекао је Вучић и нагласио да се нигде у споразуму не спомиње независност.

Вучић је истакао да апсолутно разуме чланове СНС-а са севера Косова који нису подржали споразум и навео да су то одговорни људи "који се боре и који држе своје општине и народ на северу Косова". Према његовим речима, аргумент тих чланова СНС-а јесте да не прихватају косовске законе.

Најавио је да ће представници Владе у уторак или среду разговарати са Србима са севера Косова и са онима јужно од Ибра, а о предлогу споразума ће се изјаснити и Скупштина Србије.

"Биће седница Владе, седница Скупштине, ако не буде јасно где је већина грађана, можемо и да распишамо референдум. Не бежимо ни од референдума, мада не бих волео да губимо време", рекао је Вучић и поручио да ће пасти влада ако ова идеја не прође на референдуму.

Србија ће и даље на северу Косова плаћати здравство, економски развој, школство и просторно планирање, али на транспарентан начин, истакао је Вучић, додајући да косовске власти неће имати права на контролисање већ само на увид у то колико новца Србија даје. 

Постигнуто више него што је било ко очекивао 

Први потпредседник Владе истиче и да многи произвољно тумаче оно што је договорено у Бриселу. 

"Дошли смо у задате оквире који су други правили за нас, против нас, и у тим оквирима смо постигли више него што је било ко очекивао. Долазило је малтене до физичких сукоба", рекао је Вучић и истакао да споразум данас одбијају многи који не знају шта у њему пише.

Каже да је крајње време да размишљамо о будућности своје деце, али поручује да не тражимо да нам било ко нешто поклони.

"Морамо се изборити да имамо бар стартну позицију исту као све земље региона и да привучемо што више инвестиција. Да се не бавимо само темама које изазивају нове сукобе и подстичу митове, а земља нам умире и народ умире", поручује Вучић.

Први потпредседник Владе рекао је да ће сваки сваки дан звати оне који су му обећавали инвестиције и навео да ће Србија за годину дана бити прва у региону и да ће за десетак дана стићи први новац у српску војну индустрију, а затим и у пољопривреду.   

Упитан да прокоментарише став ДС о подршци споразуму под условом да власт призна грађанима да споразум значи независно Косово, Вучић је рекао да лидер ДС Драган Ђилас тражи да се призна нешто што нигде не стоји.

"Ђилас тражи да признамо нешто што нисмо учинили - баш ме брига како ће да гласа ДС", рекао је Вучић и нагласио да међу бирачима ДС постоје они који знају да је власт урадила праву и добру ствар. Знају да смо се понели одговорно, оценио је Вучић. 

Коментаришући бројне претње које добија последњих дана, Вучић је рекао да се у Бриселу "борио мушки, храбро" и да се "ничега не стиди и никога се не плаши".

"Они државу да сломе неће моћи никада. Имам храбрости више него сви они заједно. То се огледа у мојој љубави према Србији и у томе што ја будућност Србије видим на другачији начин... Не могу ничим да ми запрете. Може само да ме боли, и то је све што могу да ми ураде", рекао је Вучић и захвалио обичним људима од којих је добио поруке подршке.

У нама је решење проблема, а не у датуму

Први потпредседник Владе Александар Вучић очекује да Србија добије датум за почетак преговора са Европском унијом.

"Очекујем да нам дају датум, али не мислим да је у датуму решење проблема, у нама је решење проблема", нагласио је Вучић.

Он је истакао и да је поносан на председика Србије Томислава Николића и навео да је Николић реаговао рационално, као и да су њих двојица пријатељи 20 година и да нема говора о лошим односима.

Вицепремијер је рекао и да је после парафирања споразума у Бриселу добио 850 претећих порука, да га је то погодило и да се нормалан човек на то никад не може навићи.

Вучић је премијеру Србије Ивици Дачићу и лично саопштио, како каже, да нема стратешке замерке у томе што је радио у задњих седам-осам месеци.

Напоменуо је и да слуша лидере свих странака шта причају и одбацио оптужбе о скривању истине о споразуму.

Упитан о реконструкцији владе коју је раније најављивао, Вучић је рекао да се то није догодило јер је било важнијих ствари, али да једва чека тиме да се бави.

"Наравно да никад није превазиђено питање како је ко радио и какви су резултати рада директора јавних предузећа, али то није било могуће у јеку бриселских разговора", рекао је Вучић.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару