Читај ми!

Вукадиновић: Слаби позиција покрајинске власти

Протест у Новом Саду заједно са резултатима поновљених избора у неколико војвођанских општина показао да се расположење постепено мења у правцу слабљења позиције покрајинске власти, сматра аналитичар Ђорђе Вукадиновић.

Аналитичар Ђорђе Вукадиновић оценио је да је митинг у Новом Саду, иако није имао ону масовност и енергију какву су организатори очекивали, ипак заједно са резултатима поновљених избора у неколико војвођанских општина показао да се расположење постепено мења у правцу слабљења позиције покрајинске власти.

Вукадиновић је за агенцију Бета оценио да Србији најмање треба радикализација прилика у Војводини и отварање нових политичких жаришта у осетљивом тренутку изазваном притисцима због косовског проблема.

"Иако сам лично несклон гламурозним и 'спонатно организованим' митинзима и 'догађањима народа' које СНС користи за иницирање кризе и ванредних покрајниских избора, треба истаћи да су овога пута ипак ногу повукли Пајтић и покрајинска власт", казао је Вукадиновић.

Према његовим речима, Пајтић предлогом о декларацији који је с обзиром на тренутак и начин на који је лансирана, изазива сумњу да је то учињено ради додатног притиска на београдску власт да попусти поводом Косова.

"Ванредни избори довели би вероватно до промене власти. Међутим, проблем је то што се Пајтићевом неопрезном и лоше тајмнигованом или тенденциозном иницијативом и реакцијом актуелне власти која је у њој видела добру прилику за преузимање власти, фокус премешта са објективно горућег проблема Косова, економије и односа на релацији ЕУ Београд-Брисел-Москва на покрајину и ствара подлога за већу кризу", казао је Вукадиновић.

Вукадиновић је оценио да криза може ићи у два правца или ка повлачењу Декларације и постепеном смиривању или ка Пајтићевом даљем затезању конопца и одмеравању снага са владом у Београду.

"Мислим да су подједнаке шансе и да Пајтић, охрабрен тиме што је успешно преживео тај полупокушај јогурт револуције крене даље и убаци декларацију у Скупштинску расправу и тако појача и подигне улог у одмеравању снага са републичком владом, а која би онда морала да појача и понови притиске за његову смену", рекао је Вукадиновић.

Све то би довело до јаче кризе, радикализације, поларизације па и интернационализације проблема што никоме добронамерном у овом трентуку не би трабало да одговара, казао је Вукадиновић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару