Читај ми!

Пајтић: Нећемо дозволити уличне преврате

Декларација само тражи поштовање Устава и закона ове земље, рекао покрајински премијер Бојан Пајтић. Пре 25 година Војводина је срушена на улици, а тада је уследило десет најтежих година и за Војводину и за Србију, и због тога нећемо дозволити никакве уличне преврате, поручује Пајтић.

Председник Владе Војводине одбацио је тврдње да је Декларација о заштити уставних и законских права Аутономне Покрајине Војводине сепаратистичка и поводом одржавања данашњег протеста против Декларације у Новом Саду, рекао да неће дозволити уличне преврате.

Пајтић је, приликом отварања наставка радова на изградњи Народног позоришта у Суботици, рекао да Декларација само тражи поштовање Устава и закона ове земље.

Он је, поводом предстојећих протеста у Новом Саду, рекао да неће дозволити уличне преврате.

Када се затражи да се поштују уставна и законска права Војводине, уместо да републичко руководство користи Војводину као позитиван аргумент у процесу европских интеграција, оно пошаље своје присталице да протестују против Владе Војводине.

"Пре 25 година Војводина је срушена на улици, а тада је уследило десет најтежих година и за Војводину и за Србију, и због тога нећемо дозволити никакве уличне преврате", рекао је Пајтић.

Покрајински премијер је оценио да је декларација сепаратистичка уколико су Устав и закони ове земље сепаратистички, образложивши да тај документ само тражи поштовање Устава и закона ове земље.

"Ја не знам одакле морално право онима који су водећи политику деведестих довели до тога да је Србија изгубила фактички суверенитет над Косовом да данас оптужује нас за разбијање земље. Ми само тражимо да се поштује Устав ове земље, да се поштују закони ове земље, да она постане правна и озбиљна држава и од тих и таквих захтева просто не можемо одустати", рекао је Пајтић.

Он је рекао и да се избори не расписују на улици, већ у парламенту, и оценио да је парламентарна већина више него стабилна, јер је двотрећинска.

"Ми нећемо да прихватимо подметање теза да постоји сепаратизам у Војводини, јер апсолутно не постоји. Ако је говорити истину данас у овој земљи забрањено и ако чим изговориш истину будеш проглашен за усташу и сепаратисту, онда је проблем у политичкој клими ове земље, али тај проблем не станује у Војводини и никако није војводјански", сматра Пајтић.

Покрајински премијер је још једном подвукао да представници Владе Војводине као грађани Војводине немају право на ћутање ако су уставна и законска права на било који начин ограничена.

Почетку радова на даљој изградњи Народног позоришта присуствовао је и председник Скупштине Војводине Иштван Пастор, који није желео даље да коментарише Декларацију, рекавши да је јуче изнео свој коментар и замолио окупљене новинаре да то поштују и да то не представе као одбијање одговора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару