Читај ми!

Заједнички пут Србије и БиХ ка ЕУ

Влада Србије посвећена је успостављању тешње регионалне сарадње, како би што ефикасније и потпуније остварила своје националне приоритете и истовремено испунила захтеве и стандарде неопходне за процес придруживања региона ЕУ, оценили српски званичници у разговорима са Златком Лагумџијом. И Србија и БиХ желе да постану чланице ЕУ и на том путу треба да се помажемо, рекао министар спољних послова БиХ.

Министар спољних послова Босне и Херцеговине Златко Лагумџија одвојено је разговарао о евроинтерграцијама, дијалогу о Косову и регионалној стабилности са премијером Ивицим Дачиће, вицепремијером Александром Вучићем и својим колегом Иваном Мркићем. 

Настојање Србије да питање Косова реши мирно и дијалогом доприноси трајној стабилности у региону, речено је на састанку премијера Дачића и министра Лагумџије у Београду.

"Настојање Србије да мирним путем и дијалогом дође до праведног решења за проблеме на Косову и Метохији доприноси грађењу трајне стабилности у региону", наведено је у саопштењу из Владе Србије.

Дачић и Лагумџија су оценили да су добри односи Србије и БиХ "један од стубова регионалне стабилности и сарадње".

У разговору је истакнуто да постоје добри услови за унапређивање економске сарадње и могућност заједничког регионалног наступа на другим тржиштима.

Лагумџија је разговарао и са првим потпредседником Владе Александром Вучићем о сарадњи и евроинтеграцијама две земље.

"Влада Србије посвећена је успостављању тешње регионалне сарадње, како би што ефикасније и потпуније остварила своје националне приоритете и истовремено испунила захтеве и стандарде неопходне за процес придруживања нашег региона Европској унији", рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да ће "блиска сарадња ојачаће сваку земљу и на тај начин унапредити читав регион, а успех на регионалном нивоу побољшаће и перспективу појединачних земаља".

Лагумџија је рекао да "и Србија и БиХ желе да постану чланице ЕУ, истакавши да је то "наш заједнички циљ и да на том путу треба да се помажемо". 

Министри спољних послова Србије и БиХ Иван Мркић и Златко Лагумџија сматрају да је пут ка ЕУ заједнички проблем две земље које на том путу треба да се утркују и помажу. 

"И Србија и Босна и Херцеговина желе да постану чланице ЕУ. У том процесу има мало застајкивања, а мој је осећај да нисмо ми увек најодговорнија страна", рекао је Мркић на заједничкој конференцији за новинаре са Лагумџијом.

Mркић је навео да је са Лагумџијом разговарао о спровођењу Акционог плана о европским интеграцијама на основу Меморандума потписаног 27. децембра прошле године током његове посете Сарајеву. Српски министар је истакао да ће о тој теми бити још састанака.

"Србија и БиХ једна другој желе што бржи пут ка ЕУ", рекао је Лагумџија.

Лагумџија је истакао да две земље треба да се окрену себи а затим једна другој "тако што ће се тркати ка Бриселу".

Мркић је на то поручио да Србија и БиХ у процесу евроинтеграција треба не само да се тркају, већ и да се испомажу.

Министар БиХ истакао је да процес помирења и кажњавања ратних злочина још није окончан и да је потребно извести "злочинце са именом и презименом" пред суд правде и кроз то отворити процес помирења.

Лагумџија је додао да постоје "крупни" проблеми, медијски интересантни, који стварају атмосферу у којој се не може посветити решавању стварних проблема, међу којима су, поред питања ратних злочина, и уређење границе, борба против системске корупције и имплементација већ потписаних споразума.

Подсетивши да је у јануару потписан протокол о сарадњи тужилаштава у области ратних злочина, Лагумџија је истакао да се мора обезбедити функционисање тог протокола. Додао је да и даље постоје држављани БиХ који су у притворима у Србији под оптужбом да су починили ратне злочине у БиХ, што је, како је рекао, мимо тог протокола.

Лагумџија је изразио наду да ће неки од тих проблема бити решени до краја године и да ће се до тада одржати седница влада две државе.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару