Читај ми!

Приштина тражи план Б

У случају да Београд одбије понуђени споразум са Приштином, тај споразум треба да потпишу Косово и ЕУ, рекла је косовска министарка за европске интеграције Вљора Читаку.

Косовска министарка за европске интеграције Вљора Читаку изјавила је да би Косово и ЕУ, ако Београд не пристане на споразум о нормализацији односа с Приштином, требало да имају план Б, односно да међусобно потпишу такав споразум.

"Косово и ЕУ не смеју да буду таоци Србије. Уколико не будемо имали споразум између Косова, Србије и ЕУ, онда треба постићи споразум Косова и Европске уније", рекла је Читаку на дебати Форума 2015 на тему "Односи Косова и ЕУ - историја неостварених аспирација".

"Будимо отворени. Имамо проблем севера где постоје српске паралелне структуре, нарочито мислим на оне безбедносне. Србија неограничено шаље новац на Косово и то неће престати уколико се споразум не постигне. Али, да ли то значи да Косово и ЕУ треба да се повуку? Не, потребан је план Б", рекла је она, како преноси радио Слободна Европа.

Шеф канцеларије ЕУ на Косову Самуел Жбогар рекао је да се од почетка знало да ће тешка питања између Београда и Приштине доћи на дневни ред, али је нагласио да се овим процесом, ипак, може решити много тога, укључујући постизање нормализације односа Београда и Приштине и нормализације стања унутар Косова, између Албанаца и Срба.

Жбогар је оценио да је дијалог изузетно важан, али је истакао да се зарад њега неће запоставити остали процеси и услови, као што су слободни избори, извршна контрола Скупштине и борба против корупције.

Данашња конференција у Приштини одржана је поводом објављивања анализе косовског новинара у Бриселу Аугустина Палокаја, у којој се наводи да Косово, у односу на земље региона, касни у односима са ЕУ.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару