Читај ми!

Почетак преговора са ЕУ (не)известан

Уочи оцене ЕУ да ли Београд заслужује датум за почетак преговора са Унијом, стижу различите поруке. Француски парламентарци, који су у Београду заједно са својим немачким колегама, поручују да се залажу за што скорији датум. Делегација Бундестага не жели да прејудицира одлуку. Шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер сматра да је датум могућ до августа.

Неколико дана пред 16. април и прве оцене Брисела о томе да ли Београд заслужује датум за почетак преговора са Европском унијом, и даље стижу различите прогнозе, што показују изјаве француских и немачких парламентараца у Београду.

На крају дводневне посете Београду, представници француског и немачког парламента имају заједничку поруку Србији – да не губи наду и да настави да чини оно што је неопходно на европском путу, укључујући и дијалог с Приштином. Подршка Француске је конкретна.

"Наша порука је да се ми, парламентарци француске националне скупштине, залажемо за то да Србија што пре почне преговоре за приступ Европској унији. Европска комисија није у потпуности искључила могућност да отварање преговора почне 2013. године, али још има препрека", навела је шефица делегације француских парламентараца Данијел Ороа.

Посланици немачког Бундестага су опрезни и не желе унапред да процењују каква ће бити коначна реч званичног Берлина, али подсећају да одлука немачке владе зависи управо од Бундестага.

"Истина је да ћемо се ми приликом одлучивања ослонити у великој мери на извештај Комисије, али поред тога, што је веома важно, ослонићемо се и на извештаје 'Транспаренси интернешнела' или Светске банке о томе какви су услови за пословање и инвестиције у Србији", поручио је председник Одбора Бундестага за европске послове Гинтер Крихбаум.

Крихбаум је рекао и да ће се сагледати и каква је ситуација када је реч о грађанском друштву и невладиним организацијама и какав је напредак остварен у борби против корупције.

Шеф делегације Европске уније у Србији Венсан Дежер је оптимиста. Дежер се нада да ће до договора са Приштином бити и да ће Србија добити датум за почетак приступних преговара пре него што се у августу заврши његов мандат у Београду.

"Нормализација односа са Косовом је кључно питање. Пре три године нико не би ни помислио да ће се двојица премијера сретати у Бриселу сваке три недеље. То је велико достигнуће", истакао је Дежер.

Према његовим речима, сада то треба да се преточи у одговарајући споразум који ће гарантовати да сви који живе северно и јужно од Ибра бити безбедни, имати пристојан живот, образовање и здравство.

Од потпредседнице Владе Сузане Грубјешић немачки и француски посланици добили су уверавања да је Србија посвећена реформама, да то показује на делу и да свако паузирање у процесу европских интеграција за последицу има успоравање реформи.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару