Читај ми!

Предузети мере против антисемита

Тужилаштво треба да предузме мере против оних људи који стоје иза антијеврејских плаката по Београду, сложили су се Борислав Стефановић и израелски амбасадор Јозеф Леви. Они који су поставили антисемитске плакате нису српске патриоте, већ кукавице, рекао је Леви.

Председник Групе пријатељства Скупштине Србије са Израелом Борислав Стефановић и израелски амбасадор Јозеф Леви позвали су Тужилаштво Србије да што пре предузме мере против појединаца и организација које стоје иза недавних антијеврејских плаката по Београду.

"На седници парламентарне Групе пријатељства са Израелом констатовали смо проблеме због недавне појаве екстремних дела и организација у нашем друштву, бруталног антисемитизма и свег осталог зла које постоји, нажалост, у Србији... због раста фашизма и екстремизма", рекао је Стефановић.

Он је на заједничкој конференцији за новинаре са Левијем у Скупштини Србије затражио да се "све екстремистичке организације које позивају на мржњу према било којој групи у нашој земљи забране и да се покрене иницијатива да се у српске школе уврсти градиво које треба нашу децу да научи све о злу антисемитизма".

"Србија није антисемитска земља, и српски народ није антисемитско друштво, али у Србији је присутан антисемитизам. То је болест, и све цивилизације треба да се боре против те болести. Она је веома опасна", истакао је израелски амбасадор Јозеф Леви.

Напоменуо је да "ти који су поставили антисемитске плакате или користили антисемитски језик нису српске патриоте, већ кукавице. Патриоте би изразиле солидарност са јеврејским народом, јер Јевреји и Срби припадају истој групи у књизи историје".

Он је додао да је "постављање антисемитских постера по Београду веома антипатриотски чин, антисрпски, и ништа мање антијеврејски".

"У Србији најзад овој потпуно непримереној, антицивилизацијској појави треба стати на пут, јер за њу нема места и због наше традиције и због блискости српског и јеврејског народа и две земље", поручио је Стефановић.

Он је додао и да је потребно да се "потпуно нелегалне, већ забрањене публикације, најзад повуку из продаје у Србији, попут 'Протокола сионских мудраца' ".

Леви је поручио да те књиге фалсификују истину и снабдевају "отровом" антисемитизма оне који су неупућени.

"Најбољи лек за антисемитизам је образовање. Образовани људи не могу бити антисемите, јер знају истину. Јевреји и Срби припадају истој страни историје и морамо да учинимо све да одржимо ово пријатељство - бољим образовањем нових српских генерација", истакао је израелски амбасадор.

Израелска амбасада осудила је антисемитске плакате који су се појавили по Београду, наводећи да су "свесни да тај инцидент не одражава расположење српског друштва, које је кроз читаву историју поштовало и уважавало своје јеврејске грађане".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару