Читај ми!

Луначек: Нема одустајања пред циљем

Београд не би требало да одустане од договора са Приштином неколико метара пред циљем, оцењује известилац Европског парламента за Косово Улрике Луначек. Ова прилика не сме проћи неискоришћена, већ се преговарачки маратон мора привести добром крају, поручује Луначек.

Известилац Европског парламента за Косово Улрике Луначек оценила је да Београд не би требало да одустане од договора са Приштином неколико метара пред циљем, наводећи да процес дијалога није завршен, али да време истиче.

"Одустати сада, неколико метара пред циљем постизања једног правог решења, штетило би како Србији, тако и Косову, али и целом западном Балкану и тиме на крају и Европској унији. Ако се ова прилика не искористи, неће бити отворена врата за почетак приступних преговора са Србијом, а значајно ће бити угрожен и почетак преговора о Споразуму о стабилизацији и придруживању са Косовом", наводи се у саопштењу.

Луначек је апеловала на политичко руководство у Београду, али и Приштини, да буду свесни своје одговорности за нормализацију односа "између две државе, али и наставак процеса проширења ЕУ и стабилности читавог региона".

Према њеним речима "ова прилика не сме проћи неискоришћена, већ се преговарачки маратон мора привести добром крају".

"И после негативног одговора српске владе предлогу решења за север Косова, прозор у процесу дијалога између Београда и Приштине је и  даље отворен. Истиче време, али још није истекло", нагласила је Луначек.

Известилац Европског парламента за Косово је указала да су обе стране у досадашњим преговорима пуно постигле, и истакла да је посебно становништво севера Косова заслужило коначну стабилизацију и нормализацију политичких и друштвених односа у региону.

Луначек је истовремено поздравила то што шефица европске дипломатије Кетрин Ештон подстиче дијалог на неутралном бриселском тлу и охрабрује је да у одлучујућој фази покаже "моћ наметања".

У овоме треба да се докаже снага мировне политике ЕУ, поручила је Луначек.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару