Читај ми!

Антић: Трибунал није испунио улогу

Међународна правда се не може постићи у "ад хок" судовима и то ће се видети на дебати која је тим поводом заказана у Генералној скупштини УН, каже за РТС Оливер Антић. Хашки трибунал није испунио своју улогу јер "није постигнута правда и помирење" у региону, рекао Антић.

Саветник председника Србије Оливер Антић изјавио је да се међународна правда "не може постићи у ад хок судовима", и да ће се то видети на дебати која је тим поводом заказана у Генералној скупштини УН.

Председник Генералне скупштине УН Вук Јеремић заказао је за 10. април дебату у овој скупштини о раду међународног кривичног правосуђа.

"Председник (Србије Томислав Николић) ће изложити једну анализу на 42 стране којом ће доказати да процес који је претходио формирању и формирање Хашког трибунала нису у складу с правом", рекао је Антић, гостујући у Дневнику РТС-а.

Антић је додао да Трибунал није испунио своју улогу јер "није постигнута правда и помирење" у региону.

Саветник председника је додао да то што дебати неће присуствовати нико из Хашког суда представља "доказ колико овај суд не мари за право и правду".

Према његовим речима, најновија статистика показује да 93 одсто грађана сматра да није постигнут приокламовани циљ Хашког трибунала, а нарочито не после пресуда некадашњем комаданту ОВК Рамушу Харадинају и хрватским генералима Младену Маркачу и Анти Готовини.

"Чак и извршење санкција је противно савременим правилима тенологија. Пошаљу човека у далеку земљу, не може да га посети породица једанпут, два пута годишње, јер су високи трошкови пута и боравка у средини у којој не можете да комуницирана свом језику", навео је Антић.

Он је додао да није само Хашки трибунал створен "ад хок" и да има доста таквих случајева.

Али, како је рекао, у данашњем турбулентном времену, пуном противним интересима једних и других, потребна је међународна правда која не може да се постигне, као што ће се видети у дебати УН, у "ад хок" судовима.

Антић је оценио да постоји пут за међународну правду, а то је Стални међународни суд, онај који је основан римским статутом.

"Али и то је карактеристично. Када је тај суд основан и то леге артис, најмоћније западне земље су биле против тога, и дуго одлагале потпис. 'Ад хок' прихватате, а не прихватате стари који би био сигурно непристрасан, који би судио по свим правним правилима", подвукао је Антић.

Говорећи о најавама да нико из Хашког трибунала неће присуствовати сутрашњој дебати у УН, Антић је рекао да је "занимљиво" да ће доћи представници Сталног међународног суда, а неће доћи нико из Хашког трибунала.

"Правило, чујмо и другу страну, то је прво правило права у цивилизацији. Морамо да чујемо и другу страну да би знали на чему смо. Сама та чињеница говори колико Хашки суд не поштује то правило", сматра Антић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару