Читај ми!

Има времена за договор

После oдлуке Владе Србије да не прихвати бриселску понуду, неопходно је наставити преговоре с Приштином, сматрају гости Ока. Европска унија заинтересована за наставак преговора, а, како је речено у емсији Око, још има времена за позивитивну одлуку о датуму за Србију.

Одлука Владе да не прихвати споразум са Приштином била је очекивана, кажу гости емисије Око, указујући да би преговоре требало наставити. Европска унија неће бити задовољна одговором, али још има времена за позивитивну одлуку о датуму за прегоовре, сагласни су гости.

Овде можете погледати/преузети емисију Око.

Сарадник Института друштвених наука Огњен Прибићевић сматра да је важно то што је одговор Владе формулисан као позитиван.

"Верујем да је у најдубљем интересу САД и Европске уније да се преговори наставе. Ни једној ни другој страни не одговара да преговори пропадну, јер је претходних десетак година превише њихових иницијатива пропало, тако да верујем да ће и њихова жеља бити да се преговори настави", рекао је Прибићевић.

Пауза до које је дошло у преговарачком процесу, после осме рунде била је намењена за унутрашње консултације, оцењује Душан Гајић, дописник РТС-а из Брисела. Кетрин Ештон је, објашњава, разменила довољно информација, а не треба сумњати да је било комуникације и у међупериоду. Гајић сматра да порука Владе Србије значи да се траже продужеци.

"Овде би требало да дође до неког поправљања тог предлога на столу. Колико ће то бити суштински поправљен предлог, а колико неки минимум који ће омогућити неку сагласност то ћемо видети. Мислим да се Европска унија неће противити наставку. Било би нелогично да се после свега стави тачка и каже да то није вредело," каже Гајић.

Данашњи дан је узет као рок, објашњава Гајић, јер Кетрин Ештон заједно са Европском комисијом треба 16. априла да достави извештај, а на основу тога Савету министара да препоруку на основу које би могли да се наставе преговоре.

Тај извештај ће се 22. априла наћи пред министрима. 

"Мислим да је могуће да дође до неке форме дијалога у том периоду или до 22, а према незваничним информација, Кетрин Ештон би требало да дође на Балкан наредне недеље и то би могао да буде битан моменат", рекао је Гајић.

То што одлука није донета у овако брзом року је оно што су Срби са Космета тражили, сматра Оливер Ивановић, бивши државни секретар за Косово и Метохију. 

С обзиром да су следеће године парламентарни избори у Европској унији, ова комисија ће опстати још годину дана, каже Ивановић и истиче да је ово био и последњи моменат да Европска комисија направи помак на једном од ретких отворених питања у Европи.

Неизвесност боља од извесног уласка у приштинске институције

"Чини се да је то било преамбициозно и да смо ми улетели брзином која плаши људе на Косову и Метохији. Ми имамо лош живот, неизвестан, али и то је боље него извезност од уласка у приштинске институције, на шта ми нисмо спремни. Вештачки нас терају на директну комуникацију што изазива отпор код људи", каже Ивановић.

Ивановић одлуку Владе сматра одлагањем, а као велики резултат види то што су обе стране спремен да дијалогом избегну конфликте.

Треба сачакати да видимо како ће се процес даље одвијати и како ће Европска унија одговорити званично, сматра Огњен Прибићевић.

"Ипак не очекујем никакве радикалне мере и мислим да је кључно да се дијалог настави. То нам је важно јер то нама омогућава другу важну ствар, добијање датума за почетак преговора о чланству у Европској унији", каже Прибићевић.

Учешће државног врха у преговорима за Оливера Ивановића је био погрешан потез јер није остала алтернатива да се у последњем и најтежем моменту укључују најјачи играчи. Додаје и да официри за везу треба да имају осмишљену улогу и да имају комуникацију и решавају дневна питања.

Дописник РТС- из Брисела наводи да се Европска унија бави и разним другим проблемима и да треба гледати ширу перспективу. Објашњава да постоји нерасположење око пријема нових чланица и, како каже, једна генерална перцепција јесте да је потребно да стижу добре вести како би они могли да заступају идеју својој скептичној јавности да Србију треба да приме у Унију.

Да је неки договор постигнут, датум би био мање више известан, оцењује Огњен Прибићевић. Каже да, иако је у Немачкој велико нерасположење за пријем нових чланица, иза целе ствари стоје САД које имају инструменте и канале како би то регулисали. Поручује да морамо да гледамо и на економију сутра.

Тачијева изјава да је неприхватање споразума разлог за погоршањем односа на Косову за Ивановића је изјава намењена сопственој опозицији. Он нема ни просту већину посланика, објашњава Ивановић, па мора увек да рачуна на опозицију или на подршку неких страних амбасадора. 

"Тачи је морао да да такву изјаву и он је невољно ушао у те проговоре. Он и његова Влада су склони паду и она би могла да падне у јесен када се очекују ванредни парламентарни избори. Такав човек није склон комромисима. Он је тврд преговарач и свако одступање може код њега да изазове велике невоље, каже Ивановић. 

Уколико буде војних вежби и притиска то неће утицати на расположење Срба на Косову и Метохији који, како је нагласио Ивановић, с таквим расположењем живе 14 година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару