Ештон одговорила, лопта у дворишту Србије

Како РТС сазнаје, Брисел очекује да им српска влада јасно стави до знања која су њена очекивања од наставка дијалога. Споразум Београда и Приштине треба да буде споразум две стране и није на Европској унији да га намеће, рекла висока представница ЕУ Кетрин Ештон. Жалим због одлуке српске владе да га одбије и позивам их да учине последњи напор да се споразум постигне, поручује Ештон.

Европска унија од српске владе очекује да јасно стави до знања шта очекује од наставка дијалога, рекли су за РТС извори у Бриселу, додајући да такву информацију, осим оног што се могло чути у медијима, Кетрин Ештон до овог тренутка није добила.

"Београд треба да нам достави своје примедбе и очекивања од наставка дијалога пре одлуке шта би били следећи кораци у дијалогу и да ли се и у којој форми настављају разговори", речено је РТС-у у Бриселу на питање да ли данашња реакција Кетрин Ештон значи да ће дијалог бити настављен.

"Лопта је још увек у дворишту Србије", рекао је РТС-ов извор у Бриселу. 

Висока представница ЕУ Кетрин Ештон огласила се саопштењем у којем се каже да верује да су након неколико рунди преговора сви елементи споразума о северу Косова на столу.

"То треба да буде споразум две стране и није на Европској унији да га намеће. Жалим због одлуке српске владе да га одбије и позивам их да учине последњи напор да се споразум постигне, на добробит њихових грађана", поручила је Кетрин Ештон у саопштењу које је пренела њена портпаролка Маја Коцијанчич.

У саопштењу се наводи да јсе Ештон нада да Косово и Србија неће пропустити прилику да оставе прошлост иза себе и крену напред у будућност.

"Надам се да ћу водити разговоре у Европској унији наредних неколико дана у знак подршке напретку", наводи Кетрин Ештон.

Она је у саопштењу одала признање премијерима Србије и Косова на досадашњим напорима и рекла да верује да предстоји светла будућност како за Србију тако и за Косово и да народ, поготово на северу Косова, заслужује бољи живот. 

Више званичника Америке и Европске уније данас је указало на могућност наставка дијалога.

Број коментара 44

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару