Читај ми!

Потребан договор Београда и Приштине

Брисел чека званичне одговоре Београда и Приштине и док их не добије неће се изјашњавати. Из ЕУ стижу поруке да неуспех да се постигне договор о спорним питањима не представља крај света. На Кетрин Ештон је да одлучи да ли ће дијалог бити настављен, каже Венсан Дежер. Немачки ултиматум не постоји, али постоји цајтнот, поручују из Бундестага.

Портпаролка високе представнице ЕУ Маја Коцијанчич каже да Брисел чека званичне одговоре Београда и Приштине и да се неће се изјашњавати док их не добије.

Неименовани званичник Европске комисије наводи да и ако не буде споразума то није крај света и да ће Европска комисија наставити да помаже Србији да испуни критеријуме за чланство.

Неуспех Београда и Приштине да се договоре о спорним питањима неће значити затварање врата Европске Уније Србији, али ће се одразити на рок добијања датума почетка преговора, каже неименовани бриселски функционер.

Шеф делегације Европске уније у Србији Венсан Дежер тврди да сутра није судњи дан, да нема ултиматума и да је на Кетрин Ештон да одлучи да ли ће дијалог Београда и Приштине бити настављен.

Дежер каже да хистеричну реторику треба оставити иза нас и усредсредити се на питања на конструктиван начин, гледајући напред.

"Србија у том процесу није сама, има много пријатеља. Не само пет земаља које нису признале Косово, већ и остале чланице желе да виде Србију у ЕУ, као и цео регион", каже Дежер.

Известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин каже да уторак није Дан Д за постизање споразума Београда и Приштине, али да је ова недеља пресудна за процес евроинтеграција Србије.

У досадашњем току дијалога постигнуто је превише да би се на корак од циља одустало, сматра Кацин и позива лидере Србије и Косова да учине последњи напор и дођу до договора.

Амерички амбасадор у Београду Мајкл Кирби сматра да има још времена да се крене напред и да је неопходан директан дијалог као у претходних осам рунди у Бриселу, јер је потребан споразум прихватљив обема странама.

"Кључно питање пред владом Србије, ЕУ и владом у Приштини јесте може ли се постићи споразум који је могуће спровести и који ће бити прихватљив. Рок везан за питање европских интеграција Србије није толико важан за дугорочну будућност Србије колико решавање косовског питања", каже Кирби.

Известилац немачког Бундестага за Србију и Црну Гору Петер Бајер такође оцењује да је договор још могућ и да је Београд схватио озбиљност ситуације и захтева.

Немачки ултиматум не постоји, прецизира Бајер, али постоји цајтнот, јер актуелни сазив Бундестага ради само до јуна, а после тога посланици ће се бавити само предстојећим изборима у септембру.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару