Читај ми!

Вучић: Не потписујемо, настављамо преговоре

Лидер СНС-а Александар Вучић рекао да ће та странка Влади предложити да затражи хитан наставак преговора. "Не потписујемо, али настављамо преговоре", рекао је Вучић, наводећи да не очекује негативне реакције ЕУ, САД и Немачке.

12.20 - Вучић је рекао и да не верује да је косовски премијер Хашим Тачи озбиљно мислио када је указао на могућност погоршања ситуације на терену у случају изостанка споразума, додајући да уверен да сви у свету разумеју инсистирање на безбедносним гаранцијама за Србе на Косову.  

11.37 - Србија чека одговор од Брисела да ли ће бити наставка преговора, рекао је Вучић после састанка са потпредседником Владе и министром правде Црне Горе Душком Марковићем.

11.32 - Седница Владе Србије на којој ће бити формулисан одговор високој представници ЕУ за безбедност и спољну политику Кетрин Ештон ће бити одржана у 17 часова, рекао Вучић. 

09.49 - Србија не може да прихвати додавање општина северном Косову, рекао је Вучић. 

09.41 - Лично сам веома разочаран понудом ЕУ... Али, да ли то значи да треба да затворимо врата ка ЕУ? Ова странка то неће урадити, рекао је Вучић. 

09.35 - Предложићемо влади да затражи хитан наставак дијалога, јер сматрамо да одуговлачење, тактизирање и губљење времена не представља ништа добро, рекао је лидер СНС-а Александар Вучић. "Не потписујемо, али настављамо преговоре", рекао је Вучић.

09.19 - Завршена седница Председништва СНС-а у седишту странке.   

08.08 - Почела седница Председништва СНС-а, после које ће бити познат став о понуди Брисела.  

Српска напредна странка предложиће Влади Србије да затражи хитан наставак дијалога са Приштином, рекао је лидер те странке и први потпредседник Владе Александар Вучић.

"Нећемо нанети штету српским националним интересима, нити ћемо водити Србију у пропаст. Разговори се морају наставити", рекао је Вучић после седнице Председништва СНС-а, наводећи да је "разочаран понудом ЕУ". 

"Предложићемо влади да затражи хитан наставак дијалога, јер сматрамо да одуговлачење, тактизирање и губљење времена не представља ништа добро, рекао је лидер СНС-а Александар Вучић.

"Не потписујемо, али настављамо преговоре", рекао је Вучић, додајући да очекује наставак дијалога, можда не у истом формату као до сада, већ у сличном, али није одговорио на питање да ли ће он бити члан будуће делегације.

Лидер СНС рекао је да не очекује негативно реаговање Брисела, Вашингтона или Берлина на одлуку Београда да не потпише споразум и додао да, уместо тога, очекује њихову хитну реакцију на захтев да се преговори наставе.  

Србија, рекао је, не може да прихвати додавање општина на четири српске, за које приштинска страна каже да не може да их призна због своје администрације, али је, приметио је Вучић, могла да их призна када је у питању споразум о интегрисаном управљању административним прелазима.

"Београд није добио одговор на питање о присуству безбедносних снага, нити јасне одговоре по питању образовања, здравства и правосуђа", рекао је Вучић и додао да Београд тражи апелациони суд за Косовску Митровицу.

Он је поновио да папир не постоји, а да постоји "оних осам тачака, код којих се Београд није сложио око две, а да су после тога усмено почели да излажу нешто", за шта не искључује да су то албански ставови.

"Откуд знам, претпостављам да су узели албански став, а да ли је четири (српке општине) плус три (албанске) или плус једна (албанска), све једно је док није нула, а о томе ви нас вертоватно обавестили", казао је Вучић. 

"Надам се наставку разговора", рекао је лидер СНС-а и запитао да ли су на Западу свесни да то није лако ни изговорити. 

Упитан за став поводом изјаве председника Србије Томислава Николића да би дијалог уколико се води "о односима Србије и Косова" требало да пређе под окриље УН, Вучић је рекао "да би било лепо, али да није сигуран да је то реално".

Вучић је оценио да ће и влада подржати предлог СНС да се споразум не потпише у уторак, да се настави дијалог и да затражи додатне гаранције за Србе, и додао да ће подршка бити јединствена.

"Кад будемо мислили да нешто треба да се потпише, ја ћу да изађем пред вас и кажем зашто нешто треба да се потпише", рекао је Вучић.

Упитан да ли је могуће да се понови ситуација из 2007. године и да се практично онемогући наставак дијалога, Вучић је рекао да је готово уверен да ће разговори бити настављени. 

Он је додао да је лично веома разочаран понудом ЕУ, толико да то не може ни да опише, али да то не сме да значи затварање врата Европској унији.

"Шта хоћете - да не разговорамо ни са ким? Нема проблема, нека то ради неко други, али прво мора да нас победи на изборима. Ова странка неће да води Србију у пропаст и у прошлост. Ако можемо да нађемо решење - добро, ако не - нека је води неко други", поручио је лидер напредњака.

Вучић је рекао и да проналажење решења за Косово и Метохију нема везе са добијањем датума за почетак преговора, већ са модернизацијом Србије и напретком. 

"Није важно који месец. Датум ће дати или неће дати у јуну, али ће нам га дати у септембру, децембру... Није то питање, већ јесмо ли или нисмо спремни заиста да се договарамо", рекао је Вучић. 

Лидер напредњака је поручио да је СНС спремна, као странка са далеко највећом подршком грађана, да преузме одговорност и да неће учествовати у вођењу земље у изолацију.

"Хоћемо да наставимо преговоре и разговоре, то морамо јер не постоји друго решење. Чуо сам мишљења да треба сачекати још шест месеци или две године, па да у Србији буде, али ја питам да ли нам је пре две године било боље. Ми желимо да идемо напред, да преузмемо ризик", навео је Вучић.

Он је нагласио и да се Србији не тактизира и да не чека да прође још годину дана, иако често слуша, како је рекао, те глупе захтеве. "Београд се нада да може да добије нешто више", закључио је Вучић.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару