Читај ми!

Дачић: Тражимо пут до компромиса

Државни врх имаће апсолутно јединствен став о ономе што је понуђено у Бриселу, каже премијер Ивица Дачић и поручује да Србија тражи пут до компромиса. Нико не доводи у питање наше опредељење за европске интеграције, али је наш национални и државни интерес да постигнемо одрживо решење у нашим односима са Приштином, истиче Дачић.

Тражимо пут до компромиса и државни врх имаће апсолутно јединствен став о ономе што је понуђено у Бриселу, током дијалога са делегацијом Приштине, поручио је премијер Ивица Дачић на конференцији за новинаре после серије разговора са лидерима политичких странака и шефовима посланичких група.

Став Владе биће познат сутра, после ванредне седнице, а одлуку ћемо донети водећи рачуна о интересу целог нашег народа и о интересу целе Србије, поручио је Дачић.

Премијер је рекао да ће Влада у наредним данима наставити да трага за компромисним решењем за север Косова, посебно у области полиције и правосуђа, јер 9. април није "дан Д", будући да ће одлука о томе да ли ће се Србији доделити датум почетка преговора о чланству у ЕУ донети тек крајем јуна, преноси Танјуг.

Према Дачићевим речима, треба нам одрживо, спроводиво решење које је у интересу обе стране и дијалогу, а без обзира на датум везан за извештај Кетрин Ештон "није корисно бацити у воду постигнуто, већ треба наставити разговоре".

Нико не доводи у питање наше опредељење за европске интеграције, то је наш национални интерес, али је наш национални и државни интерес и да постигнемо одрживо решење у нашим односима са Приштином, истиче Дачић.

"Чак и да не добијемо датум морамо да наставимо да решавамо ово питање. Треба ли да чекамо још две године, па да почнемо од истог или горег папира који сада немамо. То су предлози који су из године у годину све гори ", рекао је Дачић и поновио да је жеља да се не прекида дијалог и да се у наредним данима дође до компромиса.

Премијер је рекао да су разговори са представницима странака протекли у конструктивној атмосфери, што одговара степену важности и озбиљности ситуације.

Дачић, међутим, напомиње да консултације нису сазване да би Влада тражила помоћ опозиционих странака како би неки предлог био лакше прихваћен.

"Влада ће се трудити да и надаље има консултације са парламентарним стракама. За нас је неопходно да се предузму сви кораци како би постојало неопходно јединство државног врха у овако тешким тренуцима, и у том смислу неће бити размимоилажења у државном врху", закључио је Дачић.

Премијер је оценио и да је упозорење Српске православне цркве било непотребно.

"Не бих полемисао око става СПЦ, нема ту ништа да се полемише. Руководство Србије сигнурно неће издати ни националне и државне интересе, нити Косово и Метохију. Ја сам и патријарху и члановима Синода јасно рекао да сви морамо да имамо своје одговорности и да је боље да међусобно тражимо решење које ће бити у интересу нашег народа", рекао је Дачић.

Рекао је да "поштује цркву патријарха и све владике, али да писмо с упозорењем није дошло из Пећи, него из Београда. Што ваљда говори о томе да је српски патријарх напустио Косово још 1690. године".

"Никада их нисам нападао, али како пише у једној црквеној заповести треба да се моле за оне који су на власти, да доносе одлуке у интересу државе и народа".

"Није порука за народ да сви треба да будемо набијени на колац и 500 година да трпимо да бисмо дочекали да се склоне облаци. За то време овај народ мора да преживи", рекао је Дачић.

Према његовим речима, Србија мора да брани свој народ и верско и културно наслеђе и то ће бити задатак у наредном периоду.

Премијер је додао и да га је председник Томислав Николић обавестио да ће разговарати с патријархом и додао да он никада није био од оних који су нападали цркву и да то није чинио ни када је, како је рекао, СПЦ подржавала представнике опозиционих странака против Слободана Милошевића пре 2000. године.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару