Читај ми!

Наставак дијалога и без споразума?

Европска унија чека на подробнија, јаснија разјашњења предлога Београда и Приштине око севера Косова да би донела уобличен закључак, истичу званичници ЕУ у Бриселу, преноси агенција Бета. Дијалог ће се наставити о свим битним питањима и спровођењу договореног, и ако не буде решења за север, кажу званичници.

Европски званичници кажу да ЕУ чека подробнија и јаснија разјашњења Београда и Приштине за север Косова да би донела уобличен закључак, преноси агенција Бета.

Предлози које су делегације Београда и Приштине ставиле на преговарачки сто су у неким битним деловима уопштени и, како је речено, Кетрин Ештон мора у уторак добити прецизнија образложења, да би могла дати заокруженији суд и размислити како би то могло да се унесе у извештај, који ће, заједно са Европском комисијом, поднети половином месеца Савету министара ЕУ.

Дијалог, укључујући и будуће решавање надлежности за српске општине на северу Косова, чак и ако засад не буде нагодбе, мора се наставити, да би се дошло до нормализације односа, која Београду и Приштини отвара врата брже интеграције у ЕУ.

Како су то објаснили званичници упућени у ток дијалога, мора се даље радити на већ постигнутим договорима у дијалогу који се у доброј мери спроводе, а треба уложити све напоре и за договоре око телекомуникација, енергетике и несталих лица.

На питање агенције Бета да ли то значи да би, како је то обећавао и претходни посредник ЕУ Роберт Купер, дијалог обухватио и стварање правих, пре свега безбедних услова за повратак српских избеглица, питања српске имовине, дугорочна решења за заштиту српских цркава и манастира, одговор је гласио да ће се разговарати о свим битним питањима за сређивање односа Србија-Косово.

У уторак би Београд и Приштина требало да доставе Кетрин Ештон своје "заокружене предлоге", односно практично одлуке о томе како виде могући споразум о надлежностима српских општина на северу Косова.

То би значило да ће се тада знати да ли је дијалог две стране, уз "добре услуге ЕУ", дао главни резултат и да ли ће онда бити и званичног потписивања споразума, односно вероватно новог састанка у Бриселу.

Тако је новинарима незванично речено у Европској комисији, а дата је и оцена да би решење требало да буде "нешто, а можда и нешто више од Ахтисаријевог плана", ако се понуде две стране знатно приближе.

Кетрин Ештон и САД помажу у проналажењу решења 

Очекује се да Београд и Приштина дају знатно прецизнија објашњења за своје досадашње предлоге и да се онда сагледа какво је "од досад понуђених елемената могуће решење уз уграђивање јасних, разрађених ставова обе стране", при чему ће поглавито помоћи Кетрин Ештон, а требало би да то учине и Американци.

Високи званичник Стејт департмента задужен за балканске послове је недавно незванично новинарима у Бриселу рекао да "Београд неће ни да чује "А" од Ахтисаријевог плана, а Приштина од аутономије за север Косова, па би решење могло бити нешто више од Ахтисаријевог плана, а донекле мање од аутономије.

Портпаролка Стејт департмента Викторија Нуланд је пре два дана рекла да је "на Косову да одлучи о виду аутономије за север, коју траже тамошњи Срби" и тиме потврдила да се решење види у одређеном виду "аутономије", што је изазвало видну пажњу у Приштини.

Званичници у ЕК наглашавају да се Кетрин Ештон у посредовању у дијалогу темељи на условима Европског савета из децембра. У њима се каже да су услови да Србија добије датум преговора о чланству, а Косово о споразуму о придруживању с ЕУ, "видљиво и трајно поспешење односа Србије и Косова".

То значи и обезбеђење функционалности јединственог институционалног и административног устројства унутар Косова, а од Србије посебно тражи да сарађује у примени мандата Еулекса и на северу Косова.

Предочава се, такође, да се морају поштовати посебне потребе локалног становништва и од приштинских власти се тражи да израде план који би ишао у сусрет северу Косова.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару