Синод СПЦ о Косову

Синод Српске православне цркве апеловао на државни врх да испуне своја обећања и ни под којим условима не предају Косово и Метохију.

Свети архијерејски Синод Српске православне цркве, на челу са патријархом Иринејем, оценио је да "ниједно државно руководство, па ни данашње, нема ни право, а ни мандат, да пристане на услове који нису испостављени ниједном другом кандидату за чланство у ЕУ".

"Улазница је прескупа. Србија не би смела да пристане да унапред плати такву цену за робу која јој можда никад неће бити испоручена. Она то никад у својој историји није учинила, без обзира на чашу жучи коју је због тога из века у век морала да испија", оценио је Синод СПЦ.

Синод СПЦ је, истовремено, подсетио представнике власти на њихово, како су рекли, најважније обећање да ни под којим условима неће предати, издати или продати Косово и Метохију.

"Ми, архијереји Српске Православне Цркве, уверени да представљамо и изражавамо став свих њених верника, сматрамо својом светом дужношћу да вас на то обећање подсетимо и да вас уверимо да очекујемо, као и огромна већина нашег народа, да га одржите", наводи се у апелу упућеном председнику, премијеру и првом потпредседнику Владе.

"Подсећамо вас, међутим, у циљу охрабрења и духовне подршке, да вам није теже него што је било честитоме Кнезу уочи Косовског боја, или књегињи Милици после боја, или патријарсима Пајсију, Арсенију III Чернојевићу и другима под османским игом, или свештенемученику ђакону Авакуму пред устанак, или Карађорђу и Милошу током оба устанка, или краљу и влади у време аустроугарског ултиматума 1914. године, или српској држави у недавној прошлости, у време ултиматума из Рамбујеа", истиче се у апелу.

Према њиховим речима, захваљујући бруталној, али зато лековитој искрености берлинског речника, за разлику од бриселског, једно је сасвим предвидиво и извесно, а то је да ће последњи ултиматум гласити: или и званично, формално, признајете "државу Косово" или од пријема у Европску унију нема ништа.

"Другим речима ће се од Срба захтевати да се добровољно одрекну територије и суверенитета, чак и трагова свог хиљадуипогодишњег живота на Косову и Метохији, а за узврат се нуди празно, необавезујуће обећање „светле европске будућности", односно нуди се у пракси једно велико ништа", кажу из Српске православне цркве.

Број коментара 36

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи