Читај ми!

Девенпорт: Договор на дохват руке

Договор по питању заједнице српских општина на Косову на дохват руке и ако буде постигнут, биће то важан искорак ка нормализацији односа Београда и Приштине, оценио амбасадор Велике Британије у Србији Мајкл Девенпорт. Желимо да Србија успе у остварењу својих планова на путу ка ЕУ чим се за то стекну услови, каже Девенпорт.

Амбасадор Велике Британије у Србији Мајкл Девенпорт каже да је договор о заједницама српских општина на Косову на дохват руке и ће, ако буде постигнут, бити важан искорак ка нормализацији односа Београда и Приштине.

Девенпорт, који је ту процену дао на основу изјава "оних који су директно укључени у преговоре", рекао је у интервјуу за Данас да је за постизање договора неопходан компромис две стране, од којих, како је истакао, у овом тренутку све у потпуности зависи.

"Моја влада процесу дијалога, организованом под покровитељством високе представнице ЕУ Кетрин Ештон, даје најискренију подршку. Никако не треба сметнути с ума да је у том процесу постигнуто већ много конкретних ствари", рекао је амбасадор Девенпорт.

На питање да ли постоји могућност да дође до још једног сусрета представника Приштине и Београда у Бриселу, Девенпорт је одговорио да две стране треба да раде у правцу постизања договора у складу с временским роковима о којима је Ештонова говорила.

"То би у пракси значило наставак ангажовања на испуњавању критеријума које је Европски савет навео у својим закључцима у децембру прошле године", рекао је Девенпорт.

Истакао је и да је охрабрујуће активно учешће кључних политичких лидера Србије у процесу дијалога. "Премијер Србије Ивица Дачић и његов први заменик Александар Вучић су у потпуности посвећени дијалогу и знам да је и једном и другом веома стало до позитивног исхода разговора с Приштином. И даљи напредак овог процеса ће зависити од њиховог искреног и конструктивног учешћа", оценио је британски амбасадор.

Упитан да ли, уколико се до уторка не постигне договор с Приштином, то аутоматски значи да Србија не добија датум преговора са ЕУ у јуну, Девенпорт је рекао да су закључци Европског савета о критеријумима које Србија треба да испуни и даље актуелни.

"Мислим да у овом тренутку сва енергија и пажња треба да буду усмерени ка постизању договора који ће бити истински допринос историјској нормализацији односа. Европски савет је јасно навео шта су критеријуми које Србија треба да испуни како би отворила преговоре о чланству. Ти закључци Европског савета су и даље актуелни", рекао је Девенпорт.

Британски амбасадор додао је да је његова земља активни заговорник проширења ЕУ.
"Сматрамо да је даље проширење, које укључује Србију и све државе Западног Балкана, добра и корисна ствар и желимо да Србија успе у остварењу својих планова чим се за то стекну услови. Европски савет је навео критеријуме у односу на које ће бити процењено да ли је дошао тренутак да Србија отпочне преговоре о чланству у ЕУ", истакао је британски амбасадор.

Девенпорт сматра да, у међувремену, Србија треба да "одржи ритам у спровођењу реформи и модернизацији, да настави да гради независно судство, јача своје независне институције попут омбудсмана, државне ревизорске институције и тако даље.

"Ради се о огромним изазовима, али Србија у суочавању са овим изазовима може да рачуна на политичку, техничку и финансијску подршку ЕУ и њених држава чланица, од којих су многе прошле исти пут", сматра Девенпорт.

Девенпорт је рекао да у процесу дијалога, ЕУ као његов покровитељ, има пуну и активну подшку Сједињених Америчких Држава.

"Процес дијалога је важан и заслужује снажну подршку са свих страна, укључујући наравно и саме учеснике. Важност дијалога за ЕУ најбоље илуструју време и енергија који су у њега уложени у Бриселу и другим европским престоницама, и то у тренуцима у којима се на светској позорници дешавају неки веома крупни и драматични изазови", закључује Девенпорт.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи