СПС: Преговарачки тим увек саопштавао истину

Преговарачки тим увек саопштавао пуну истину о току дијалога Београда и Приштине, саопштила је СПС и одбацила наводе ДС да је власт лоше водила преговоре.

Социјалистичка партија Србије саопштила је вечерас да је преговарачки тим градјанима Србије увек саопштавао пуну истину о току дијалога Београда и Приштине и одбацила наводе ДС да је власт лоше водила преговоре.

Реагујући на саопштење ДС-а да је власт лошим преговарањем угрозила европску будућност Србије, СПС истиче да је "нетачна и злонамерна констатација да је овде у питању лоше преговарање, већ је реч о томе како се одбранити од тешких и лоших услова који су постављени Србији у време власти ДС-а".

Како је истакнуто у саопштењу, договора нема зато што се Србима на Косову дају лошији предлози чак и од Ахтисаријевог плана и што албанска страна не жели компромис, већ само интеграцију севера у косовски систем.

У СПС-у наводе да у шестомесечном дијалогу једини нови договор јесу били официри за везу при мисији ЕУ у Београду и Приштини без дипломатског статуса, а да су све остало чиме се бавио преговарачки били договори које је постигла претходна влада, у којој је ДС имао водећу улогу.

У саопштењу се, такође, указује да је у последње три рунде дијалога разговарано о северу Косова и превазилажењу паралелизма институција, што су, како се наводи, теме које су уписане у агенду европских интеграција у време посете Ангеле Меркел Борису Тадићу и увршћене су у закљуцке Савета ЕУ као услов за добијање датума за почетак преговора пре одржавања мајских избора прошле године.

СПС подсећа и на Резолуцију Генералне скупстине УН о пребацивању преговора на ЕУ, наводећи да ју је сама Србија предлозила у време претходне владе.

Из СПС-а указују да је "овакво саопштење ДС-а директно супротно не само истини, већ и националним интересима, јер Косово није страначко питање и СПС је увек подржавао и гласао за све сто су било које власти предузимале по овом питању".

Та странка напомиње и да приштинску страну нико и не тера да чини компромисе, за разлику од притиска на Србију који је био исти у време сваке власти, како каже, "па и у време власти ДС, чије је одлуке о Косову та странка, такође, подрзавала, иако се са њима некада и није слагала".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи