Расељени са Косова траже прекид дијалога

Хитан прекид дијалога Београда и Приштине, затражен у Платформи Савеза удружења расељених са Космета за решавање косовског проблема. Челници Савеза предали своју Платформу патријарху Иринеју, а у понедељак ће је уручити државном руководству и САНУ.

Савез удружења расељених Косова и Метохије саставили су своју Платформу за решавање проблема Косова, којом је затражен хитан прекид дијалога Београда и Приштине и одбијање ултиматума Европске уније, саопштава тај савез.

Челници Савеза предали су Платформу патријарху српском Иринеју, а у понедељак ће је доставити и државном руководству Србије и Српској академији наука и уметности.

У платформи се инсистира на стварању услова за хитан повратак 260.000 Срба и других неалбанца који су протерани са Космета 1999. године, као и на поштовању Устава Србије и Резолуције 1244, наводи се у саопштењу.

Од патријарха Иринеја затражили су да Српска православна црква преузме иницијативу у односу на проблем Косова и Метохије, будући да "једино она има пуни кредибилитет и неподељену подршку српског народа из јужне покрајине". Затражено је да патријарх Иринеј својим ауторитетом допринесе укључењу Руске Федерације у решавање косметског чвора.

Челници Савеза запитали су се "одакле идеја било коме у државном руководству Србије да треба имати дилему да ли је важније сачувати суверенитет на Косову и Метохији, српски народ и институције државе, или добити датум за преговоре о приступању Европској унији", наводи се у саопштењу.

Представници расељених саопштавају да су Платформом започели акцију "Не дамо Косово и Метохију", која ће трајати до повраћаја Косова и Метохије у уставни оквир Србије. Подржавају намеру Срба са севера Косова да не прихвате било какву интеграцију и систем лажне државе Косово.

У саопштењу се оцењује да би би прихватање "било каквог ултиматума из Брисела било дело велеиздаје". Наводе да би то значило "легализацију етничког чишћења и геноцида над косметским Србима и дефинитивно оправдавање злочиначке агресије над СР Југославијом, чији је циљ био отимање Косова и Метохије и прогон српског народа".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи