Читај ми!

Минимална цена рада остаје иста

До краја ове године минимална нето цена рада биће 115 динара по радном часу, одлучила Влада Србије. Одлучено је и да Поштанска штедионица преузме Развојну банку Војводине, а усвојен је и Предлог закона о мрежи судова, којим се предвиђа повећање броја основних судова.

Влада Србије одлучила је да на данашњој седници да минимална нето цена рада до краја ове године остане 115 динара по радном часу.

Како се наводи у саопштењу, Влада је донела одлуку да минимална зарада, без пореза и доприноса за обавезно социјално осигурање, за период март-децембар 2013. године износи 115 динара по радном часу.

Влада Србије је висину минималне зараде у овој години донела пошто Социјално-економски савет на седници 28. марта није постигао договор о тој цени.

Социјално-економски савет није тада донео одлуку о висини минималне зараде од марта до децембра ове године, због различитих ставова послодаваца, синдиката и Владе Србије.

Минимална цена рада прошле године повећана за 12,5 одсто, а синдикати су тражили повећање цене рада у овој години од најмање пет одсто.

Поштанска штедионица преузима РБВ  

Влада Србије одлучила је и да Поштанска штедионица преузме Развојну банку Војводине. На седници Владе усвојен је закључак којим су створени услови да Развојна банка Војводине и Поштанска штедионица закључе уговор о преузимању дела имовине и дела обавеза.

Од понедељка, 8. априла сви депоненти Развојне банке Војводине (око 70.000 грађана, предузетника, малих, средњих и великих компанија и јавних предузећа) постаће клијенти Поштанске штедионице и наставиће слободно да располажу својим новцем, наводи се у саопштењу.

Поштанска штедионица преузеће око 17,5 милијарди динара укупних депозита РБВ због чега ће, услед недостајуће квалитетне имовине, око 6,3 милијарди динара бити покривено новим обвезницама Покрајине Војводине (78,11 одсто) и Републике Србије (21,89 одсто), што је и предвиђено децембарским споразумом између влада Србије и Војводине.

У складу са тим споразумом, Развојни фонд Аутономне Покрајине Војводине преузеће део кредита датих правним лицима и део пословне мреже РБВ, укупне вредности идентичне новоемитованим обвезницама.

При доношењу одлуке да Поштанска штедиониоца преузме РБВ Влада Србије се, као се истиче, руководила основним принципима решавања проблема у банкарском сектору, који подразумевају одрживост решења, минимум трошкова за пореске обвезнике и очување финансијске стабилности.

Поштанска штедионица је крајем октобра 2012. године презела депозите Нове Агробанке, коју је Влада Србије формирала након сто је Агробанка због проблема у пословању отишла у стечај.

Повећање броја основних судова  

Влада Србије усвојила је Предлог закона о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштава, познатији као закон о мрежи судова и још три правосудна закона.

Усвојен је и Предлог закона о изменама и допунама Закона о уређењу судова, Предлог закона о изменама и допунама Закона о судијама, као и Предлог закона о изменама и допунама Закона о јавном тужилаштву.

Уколико предлог закона о мрежи судова буде усвојен у Скупштини Србије, број судских јединица биће смањен са 102 на 14, а број основних судова повећан са 33 на 73.

Број виших и апелационих судова остаје исти, а биће и Врховни касациони суд и Управни суд.

Предлогом закона о судијама предвиђено је да Високи савет судства може Народној скупштини да предложи само једног кандидата за судију за једно судијско место.

Уколико тај кандидат не буде изгласан на судијску функцију, ВСС ће морати да предложи новог кандидата, чиме се, како је образложио предлагач закона, отклања могућност политизације судства и мешања посланичке већине у одабир судија.

Такође је из Закона о судијама брисана одреба према којој судија одговара за штету због крајње непашње па ће одговарати само за немар.

Предлог закона предвиђа потпуно другачији начин вредновања рада судија и председника судова који омогућава да се оцена њиховог рада обави јасно и транспарентно.

Тим новинама је предвидено да ВСС формира комисије, тако да ће судије виших судова, који се налазе у тим комисијама, оцењивати судије нижих судова.

Судије које не буду задовољне тим оценама имаће право жалбе. Такође је у одређеним случајевима предвиђена могућност виђења управног спора.

Влада је на седници одлучила и да формира привремене органе у 10 општина на Косову и Метохији.

У саопштењу се наводи да ће привремени органи бити формирани за општине: Ђаковица, Дечани, Клина, Призрен, Урошевац, Подујево, Глоговац, Качаник, Штимље и Сува Река.

"Привремени органи ће обављати послове из надлежности скупштина и извршних органа у овим општинама на подручју Косова и Метохије", наводи се у саопштењу.

Реч је, иначе, о кадровским променама.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи