Читај ми!

Ештонова чека Београд и Приштину

У Бриселу чекају да Београд и Приштина јаве да ли су спремни на договор, а нове рунде дијалога нису у плану, изјавила Маја Коцијанчич, нагласивши да "обе стране знају шта се од њих очекује".

Портпаролка високе представнице Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон Маја Коцијанчич изјавила је да у Бриселу још чекају да Београд и Приштина јаве да су спремни на договор, а да нове рунде дијалога нису у плану.

Консултације су у току и ми чекамо на одговор Београда и Приштине, рекла је Коцијанчич, уз напомену да би то требало да се деси у року од неколико дана.

Она није могла да прецизира у којој форми би ти одговори требало да буду, али је нагласила да обе стране знају шта се од њих очекује.

Елементи за договор су на столу и о њима се већ много пута разаговарало, рекла је Коцијанчич.
Она је одбила да коментарише медијске извештаје да ће Ештон током викенда упутити странама у дијалогу предлог договора у писменој форми, као и изјаве косовских лидера да је осма рунда дијалога завршена без договора искључиво кривицом Београда.

Ми очекујемо одговор од обе стране, нагласила је Коцијанчич, уз напомену да нове рунде дијалога засад нису у плану.

Иако у Бриселу није званично речено да је крајњи рок за одговор истиче у уторак, тај закључак се стиче након увида у распоред Кетрин Ештон, која након 9. априла има низ раније заказаних сусрета изван Брисела.

Она би пре 16. априла, требало да формулише закључке о току дијалога који ће бити увршћени у извештај о напретку Србије који ће комесар за проширење Штефан Филе тог дана поднети посланицима Европског парламента на пленарној седници у Стразбуру.

Ештон ће 22. априла у Луксембургу шефовима дипломатија земаља чланица ЕУ поднети посебан извештај на исту тему, а они ће након тога одлучити да ли Србија испуњава услове да добије датум преговора о придруживању ЕУ.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи