Читај ми!

Ештонова чека одговоре, нова рунда неизвесна

Кетрин Ештон не немерава да сазове формалан састанак у Бриселу већ очекује да јој се представници Београда и Пришрине јаве након консултација у својим престоницама, изјавила портпаролка високе представнице ЕУ Маја Коцијанчич.

Портпаролка високе представнице Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон Маја Коцијанчич изјавила је да су елементи за постизање споразума између Београда и Приштине присутни, али да Ештон тек треба да одлучи да ли ће сазвати још једну рунду дијалога пре 16. априла.

"Она очекује да јој се учесници у дијалогу јаве након консултација у својим престоницама, али за сада не немерава да сазове формалан састанак у Бриселу", рекла је Коцијанчич на конференцији за новинаре у Бриселу.

Истакавши да ће Београд и Приштина у наредним данима бити у контакту са Ештоновом и да ће јој пренети своје одлуке, Коцијанчич је рекла да су "елементи решења ту" а да ће се даљи исход видето "након консултација".

"Не могу да спекулишем шта ће се тачно догодити, али јасно је да Ештонова мора да направи извштај овог месеца. Ми бисмо желели да до договора дође, урадили смо све што је могуће да би до њега дошло, сада је време да одлуке буду донете и на једној и на другој страни, али мислим да смо доста јасно рекли шта можемо и шта морамо да урадимо", рекла је Коцијанчич.

Портпаролка високе представнице избегла је да даље појасни саопштење које је Ештон издала касно синоћ, након дванаесточасоовне рунде дијалога између представника Београда и Приштине, која је завршен без постигнутог договора.

Ештон је синоћ констатовала да је јаз између две стране "врло узак, али веома дубок", као и да је синоћна рунда била "последњи формалан састанак" под њеним посредништвом. Ештон је у саопштењу рекла да очекује да је учесници у дијалогу након консултација "обавесте шта су одлучили".

Београд и Приштина би, до почетка наредне седмице, требало да обавесте високу представницу ЕУ да ли пристају на договор, након чега ће она саставити извештај о напретку у дијалогу пресудан за одлуку о додељивању Србији датума за почетак преговора са ЕУ, рекао је Танјугу европски дипломата који је желео да остане анониман.

"Улог је велики, мислимо да је договор још могуће постићи", рекао је извор Танјуга.

Ештонова би извештај за министарски састанак требало да припреми у недељи 16.-22. априла.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи