Читај ми!

Посланици: Шта после 2. априла

Други април није био "дан Д" и ниједан члан владе не може се осећати кривим за неуспех зато што смо максимално поставили нашу преговарачку позицију, каже Верољуб Арсић из СНС-а. У СПС-у су уверени да ће дијалог бити настављен. ДС позвао председника и Владу да наставе дијалог с Приштином. Неуспех разговора је шанса да се држава консолидује у погледу стратегије решавања питања Косова, поручује ДСС. Не треба очекивати чудо, кажу у ЛДП-у.

Представници парламентарне већине очекују да разговори са Приштином буду настављени, док ДСС јучерашњи неуспех види као шансу да држава консолидује стратегију према Косову.

Шеф посланичке групе Српске напредне странке Верољуб Арсић изјавио је да 2. април није био "дан Д" и истакао да се очекивало да ће процес бити тежак и да неће моћи тако брзо и једноставно да се заврши.

Арсић је на Танјуговом округлом столу "Шта после 2. априла" навео да су очекивања Србије да добије датум почетка преговора са ЕУ, политички моменат који је отежавао преговарачку позицију Србије.

"Прави и опипљиви резултат нисмо постигли, али ниједан члан владе не може се осећати кривим за овај неуспех зато што смо максимално поставили нашу преговарачку позицију", рекао је Арсић.

Према његовим речима, није постојала жеља друге стране за постизање договора.

Ружић: Уверен сам да ће дијалог бити настављен

Шеф посланичке групе Социјалистичке партије Србије Бранко Ружић уверен је да ће дијалог бити настављен, оценивши да се "добром вољом", не само Београда, већ и Приштине може направити искорак.

Према његовим речима, то је реалност и додао да сматра да је важно да је показано несумљиво државно јединство по питању Косова и Метохије.

"Ово је била осма рунда разговора, али није била осма седница", рекао је Ружић. Он је додао да су неки помаци направљени и да се разговарало о заједници српских општина што се раније није појављивало као тема.

"На ово што се десило јуче не треба гледати ни дефетистички ни фаталистички", рекао је Ружић додајући да имамо јаку платформу и да сматра да се може направити искорак.

Он је подсетио на речи високе представнице ЕУ Кетрин Ештон која је рекла да је јаз између две стране "узак али дубок" и додао да се он може попунити добром вољом, али не само Београда већ и привремених институција у Приштини.

Ружић је навео да је важно да у дијалогу учествујемо, истичући и да је премијер рекао да је спреман и на директне преговоре и наставак дијалога, те да се не сме дозволити да се иде уназад.

Илић: Решење још није на видику

Шеф посланичке групе УРС у Скупштини Србије Владимир илић рекао је да није било реално да се постигне договор Београда и Приштине у овом тренутку, али да је сигуран да ово није крај и да ће дијалог бити настављен у другачијој форми.

Према његовим речима, Београд се после осме рунде дијалога у Бриселу не налази близу решења, али да се креће у том правцу.

"Србија је направила велики искорак у решавању кризе, решење није на видику, али се крећем у том правцу", рекао је Илић на округлом столу. 

У овом тренутку нама опипљивог резултата, али за мене је резултат и то што се још увек преговара и што је показана спремност за наставак дијалога, рекао је Илић.

"Србија је показала велики искорак у правцу окончању ове кризе, решење још није на видику, али сам сигуран да се крећемо ка томе", рекао је Илић.

Према његовим речима, Србија је показала спремност да се макар имплицитно одрекне суверенита на делу своје територије који тренутно не поседује.

Ђелић: Позив Влади да настави дијалог

Посланик Демократске странке Божидар Ђелић позвао је Владу Србије и председника да наставе дијалог с Приштином који је иницирала и да покуша да дође до компромиса.

Ђелић је оценио да исход последње рунде дијалога Београда и Приштине у Бриселу није лош само за Владу Србије, већ и за читаву Србију.

Ђелић је додао да не може да коментарише јучерашње разговоре у Бриселу, јер нема никакве информације и нагласио да је крајње време да влада и председник дођу у парламент и обавесте их о томе шта је права ситуација.

"Не знамо шта је било на столу са стране Србије, ни Приштине, ни каква је била улога међународних посредника", рекао је Ђелић.

Он је рекао да су економске прилике у Србији лоше, да су високе стопе инфлације и незапослености, да смо додатно задужени за 3,5 милијарди евра и да власт није довела ниједног инвеститора, и оценио да актуелна власт нема капацитета да води Србију.

Самарџић: Неупсех разговора шанса да се држава консолидује

Шеф посланичке групе Демократске странке Србије Слободан Самарџић сматра да је неуспех јучерашње рунде дијалога "светло у тунелу" у коме је Србија "бауљала" пет година и шанса да се држава консолидује и почне да води и косовску и европску политику на "уравнотежен начин".

Самарџић је оценио да ће сада питање Косова "морати да одлежи" и у главама политичара и јавног мњења, али и у амбицијама Приштине, Брисела и Берлина.

"И то је шанса за нашу државу да се консолидује у погледу стратегије решавања питања и да можда у неко догледно време отвори нову страницу", нагласио је Самарџић. 

"Друго што је добро је то да нема датума и те фикције за којом смо трчали као за шаргарепом решавајући питање Косова од данас до сутра. То је велико олакшење за Србију и то не значи никакве погубне консеквенце за односе Србије и ЕУ, јер је ЕУ тај датум дала само као мамац да би се влада ухватила како се ухватила претходна и да би предала Косово", оценио је Самарџић.

Самарџић каже да су сада та два терета "спала са леђа" и државе и владе и парлемата, али и јавности и да сада сви у Србији имају прилику да ходају као нормални људи, односно да се баве политиком и косовском и и европском "на један уравнотежен, а не неуротичан начин како су то чиниле и последња и претпоследња влада". 

Ђурић: Не треба тонути у фатализам, али ни очекивати чудо

Јавност Србије треба да добије јасан одговор да ли је крај разговора Београда и Приштине, сматра посланик Либерално демократске партије Бојан Ђурић и процењује да уколико јесте то би значило "крах државне политике" и да у том случају грађани имају право да се изјасне на изборима.

Ђурић је нагласио да ипак не треба тонути "у потпуни фатализам" и говорити да је све изгубљено, али да исто тако не треба веровати да је могуће да се у наредних неколико дана деси чудо и да се помоћу шатл дипломатије "тај узак а дубок кланац попуни некаквим садржајем".

"Ако се 14 сати разговорало у Бриселу а нема озбиљног приближавања ставова не знам шта може да се промени у наредних неколико дана - то је онда крај једног концепта и онда је сасвим у реду да грађани дају своје мишљење какву будућност виде на изборима који не морају бити само парламентарни, јер је очигледно да су у овом процесу свој кредибилитет и ауторитет заложили и други политичари, па између осталих и председник Републике", ркеао је Ђурић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи