Читај ми!

Шира коалиција за борбу против корупције

Неопходно формирати антикорупциону коалицију које ће бити шира од политичке, изјавио државни секретар у МУП-у Владимир Божовић. Влада у којој неки део не подржава борбу против корупције и криминала не може опстати, упозорио Божовић.

Државни секретар у МУП-у Србије Владимир Божовић изјавио је да је неопходно формирати антикорупциону коалицију, ширу од политичке.

Божовић је указао да борба против организованог криминала и корупције, коју симболизује вицепремијер и лидер СНС-а Александар Вучић, није само борба против та два зла, већ је и борба за нови систем вредности, морал и бољу и другачију Србију.

"То је борба за нови систем вредности у друштву где ћемо формирати антикорупциону коалицију на нивоу целог друштва, коју ће чинити сви они који ту борбу препознају, који је подржавају и у њој виде шансу за борбу против безнаша у Србији", објаснио је Божовић у интервјуу Танјугу.

Јучерашње обраћање Вучића Божовић види као поруку да нам може бити боље, у шта људи тешко верују. Божовић сматра да између свих путева и идеологија треба да изаберемо "наш, српски пут, пут за изградњу српске куће и српског дома".

"Ако на било чему темељном стоји ова влада Србије, онда стоји на спремности свих који у њој учествују да ту и такву борбу, коју симболизује Вучић, подржи", уверен је Божовић.

Како је истакао, ако не створимо антикорупциону коалицију која је много шира од политичке коалиције која чини владу, и ако та коалиција на нивоу целог друштва не мења свест, онда не можемо имати ни анктикорупциону акцију надлежних и свих чинилаца у друштву.

Према његовим речима, корупција је досегла "невиђене размере, досегла размере које прете темељима српске државе и њеној националној безбедности", те је неопходно непрестано подсећати да је реч о томе да "онај који краде и који је крао државу, тај краде Србију и српски народ, краде од наше деце и закида од наше будућности".

Нови темељи српског друштва

Божовић је нагласио да актуелна влада има смисла само ако на борбу против корупције буде гледала као на почетак подизања српског друштва на новим темељима и вредностима и ако настави у том правцу.

Како је рекао, не може се одговорити изазовима будућности уколико "било који чинилац или коалициони партнер у довољној мери не подржи антикорупциону борбу, антикорупциону свест, антикорупциону акцију".

"Та и таква влада не може опстати. То је камен темељац и то је основни чинилац опстанка и смисла ове владе. Ове владе без борбе против корупције нема. Јер, оваква борба против корупције је и борба за нова радна места и нове инвестиције, попут оних из Уједињених арапских емирата. То је кључ", рекао је Божовић.

Државни секретар у МУП-у је нагласио улогу медија који не смеју преузети улогу полиције и тужилаштва, али треба да објективно информишу јавност и да допринесу стварању антикорупционе свести.

Говорећи о својој функцији државног секретара задуженог за међународну сарадњу и контролу полиције, Божовић је рекао да чини све што је у његовој моћи да побољша углед, имиџ и перцепцију свих партнера у свету о српској полицији, а тиме и о Србији.

Божовић је рекао да жели да успостави међународне и европске стандарде у тој области, који предвиђају да у унутрашњој контроли мора радити један одсто од укупног броја запсолених у МУП-у, што сада није случај. У МУП-у, према његовим речима, ради око 46.000 људи, а у контроли је свега 85, уместо потребних 460.

"Ти капацитети се морају јачати, како би унутрашња контрола могла ефикасно и делотворно да се бори против свих облика корупције и злоупотреба у полицији, јер само ефикасна, едукована, способна и некорумпирана полиција може дати одговор на захтев јавности да се бори против корупције у друштву", рекао је Божовић.

О реконструкцији владе на Главном одбору СНС-а 

Кад је реч о реконструкцији Владе и другим политичким питањима, СНС ће, каже Божовић, који је члан Главног одбора странке, донети одлуке на својим органима, а те ставове ће заступати и изнети лидер странке Вучић.

Према његовим речима, сви министри, државни секретари и постављена лица испред СНС-а су поднела извештај председнику странке и ускоро се очекује седница Главног одбора, на којој ће анализирати рад свих који су представници СНС-а у влади.

"Моћи ћемо, такодђе, да анализирамо рад и свих других министра и постављених лица из наших коалиционих партнерских странака, јер сматрамо да није добро да се стиче утисак у јавности да ће се само расправљати о одговорности министара или државних секретара из редова СНС-а", рекао је Божовић.

На питање да ли то значи да ће се у анализи рада владе дотаћи и својих коалиционих партнера и да ли ће им пренети чиме нису задовољни, Божовић каже да ће то бити један од закључака ГО.

"Наш председник ће, сигуран сам, у влади изнети те закључке уз жељу да се поштују ставови највеће политичке странке у Србији. Да не буде само да је највећа када је реч о одговорности, већ да имамо право да питамо и коалиционе партнере шта су они урадили", каже Божовић.

"Вучић и СНС се овим боре против безнађа у Србји и стварају наду и основ да наша деца живе боље од нас", закључио је Божовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару