Читај ми!

Државни врх у сталном заседању

Србија се налази у драматично тешкој ситуацији која није ништа мање лакша од оне у којој се наша земља налазила приликом преговора у Дејтону и Рамбујеу, оцењено је на састанку државног врха. С обзиром на тешку ситуацију, државни врх до понедељка у сталном заседању, рекао саветник председника Марко Ђурић.

13. 15 - Земља је у тешкој ситуацији и суочиће се са тешким последицама, без обзира на резултат преговора у Бриселу, рекао саветник председника Марко Ђурић.  Државни врх до понедељка у сталном заседању.

13.05 - Завршен састанак државног врха.

12.10 - Почео састанак државног врха, јавља репортер РТС-а. 

11.04 - Састанак државног врха биће одржан у 12 часова у згради Председништва, потврђено РТС-у.

У Председништву Србије одржан је састанак државног врха посвећен дијалогу Београда и Приштине. Саветник председника Марко Ђурић рекао је да је на састанку оцењено да се Србија налази у драматично тешкој позицији и да ће државни врх до понедељка бити у сталном заседању.

Према његовим речима, ситуација у којој се Србија налази није ништа мање сложена и ништа лакша од оне у којој се налазила приликом преговора у Дејтону и Рамбујеу.

Ђурић је истакао да ће делегација Србије која ће отићи 2. априла у Брисел на нову рунду разговора бити позната у понедељак.

"Србија ће се после преговора 2. априла у Бриселу, без обзира на резултат дијалога, суочити са изузетно тешким последицама", рекао је Ђурић новинарима после састанка државног врха.

Према његовим речима, државни врх ће до понедељка, непрекидно разматратри актуелну политичку ситуацију у вези са процесом дијалога Београда и Приштине и поседицама по државне и национале интересе у случају да се преговори заврше или не заврше споразумом.

Саветник председника је истакао да ће последице исхода дијалога "бити изузетно озбиљне и далекосежне за земљу ма у ком правцу ствари кренуле у уторак".

Упитан шта тачно подразумејаву квалификације "тешке последице и драматична ситуација", Ђурић је рекао да се Србија налази у дилеми да бира између два веома тешка пута.

"Један пут је прихватање решења која нису идеална и која су веома тешка за целу Србију, а други је пут у коме ми, због тога што друга страна није била спремна на компромис, нисмо у позицији да прихватимо оно о чему се разговара", објаснио је Ђурић. 

Саветник председника је рекао да ће у понедељак бити одређен састав српске делегације за преговоре 2. априла и да ће политичка одговорност бити подељена између свих чинилаца.

Састанку код председника Томислава Николића, који је трајао сат времена, присуствовали су премијер и вицепремијер Ивица Дачић и Александар Вучић, министар спољних послова Иван Мркић и потпредседница владе за европске интеграције Сузана Грубјешић.

"Све одлуке ће бити донете заједнички, а политичка одговорност за сваку одлуку биће подељена између свих кључних политичких чинилаца", рекао је Ђурић.

Он није желео да коментарише да ће се шефови дипломатије Велике Британије и Немачке укључити у следећу рунду преговора.

"Државни врх има пуно поверење у оне који су до сада водили ове разговоре, према томе све опције у вези са тим су могуће", напоменуо је Ђурић.

Саветник председника је додао да је веома важно да 2. априла делегација Србије дође у прилику да процени елементе које нуди друга страна да бисмо били у стању да одлуку донесемо.

И мада је саветник председника рекао да ће састав државне делегације бити познат у понедељак, претпоставља се да ће први потпредседник Владе Александар Вучић своју одлуку саопштити у суботу на ванредној конференцији за новинаре.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару