Читај ми!

Божовић: Нема заштићених

Полиција врло интезивно ради на расветљавању контаката Ивице Дачића са Родољубом Радуловићем, оптуженим за шверц кокаина и нико неће бити заштићен од истраге и утврђивања чињеница, изјавио је државни секретар у МУП-у Владимир Божовић.

Државни секретар у Министарству унутрашњих послова Владимир Божовић рекао је да полиција интензивно ради на расветљавању контаката премијера и министра полиције Ивице Дачића са Родољубом Радуловићем који је оптужен за шверц кокаина.

"Ради се врло интезивно без обзира на име, презиме, функцију и положај и нико неће бити заштићен од истраге", рекао је Божовић новинарима на скупу о сарадњи полиције, тужилаштва и медија у београдском хотелу "Холидеј ин".

Божовић је истакао да медији не би требало да преузимају улогу полиције, тужилаштва и суда него да је на њима да јавност правовремено и истинито информишу.

Није директно одговорио на питање да ли се води истрага о пословању "Србијагаса", али је рекао да криминалистичка полиција, која је кичма МУП-а Србије и полиције, ради предано и интензивно.

На поновљено питање да ли постоји "случај 'Србијагас'" Божовић је одговорио: "Нисам вам ништа рекао".

Божовић је навео да ће истрага о наводним злоупотребама у Жандармерији бити завршена до краја ове недеље или почетком следеће.

"Наравно да има помака, 10 до 15 дана, очекује се врло брзо до краја ове или почетком следеће недеље. Ради се у складу са законом. Институције раде свој посао у сарадњи са тужилаштвом и унутрашњом контролом", рекао је Божовић.

Истрага напада на немачку амбасаду

Божовић је истакао да полиција води истрагу и улаже значајне напоре на откривању одговорних за напад на немачку амбасаду у Београду, после митинга "Косово је Србија" фебруара 2008. године.

"Воде се истраге, улажу се значајни напори да се дође до починилаца тих и других кривичних дела", рекао је Божовић.

Божовић је истакао да тај процес није нимало лак, али да то не значи да полиција не ради на том случају.

Немачки парламентарци из владајуће коалиције су расветљавање напада на амбасаду Немачке поставили као услов за подршку Србији за добијање датума за почетак преговора са ЕУ.

Пронаћи меру између права јавности и тајности истраге

Јавност има право да буде тачно и правовремено обавештена о кривичним поступцима, али је то право ограничено због тајности истраге и претпоставке невиности и зато је потребно пронаћи меру у задовољавању тих супротстављених интереса, речено је данас на скупу о сарадњи полиције, тужилаштва и медија.

"Због тако супротстављених интереса у јавности се често догађало да се кривица јавно проглашава, а да после истраге у таквим предметима не дође до наставка поступка", рекао је тужилац за ратне злочине Србије Владимир Вукчевић на скупу у "Холидеј ину".

Он је истакао да таква ситуација никоме не иде у прилог јер се у јавности ствара утисак да правосуђе нема стварну намеру да се обрачуна с криминалом и да се кривични поступци воде ради давања оправдања осумњиченима.

"Тако се омета евентуални кривични поступак и озбиљно крши претпоставка невиности као једно од основних људских права, што је иначе тековина уређених правних држава. Међутим, то право на информацију није неограничено и Законик о кривичном поступку га сасвим прецизно дефинише", рекао је Вукчевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару