Читај ми!

Нема уверљивих разлога за изборе

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић сматра да избори после 6. априла нису неминовност и да уверљивих разлога за изборе у овом тренутку нема. Српска напредна странка, пошто јој је рејтинг у успону, има мотив да изађе на изборе, међутим, потребан је и политички разлог, објашњава Станковић.

Избори после 6. априла нису неминовност, без обзира на то да ли ће Србија добити датум, рекао је политички аналитичар Дејан Вук Станковић у интервјуу за Дневник РТС-а и додао да је у политици све ствар рационалне процене политичких актера.

Станковић је подсетио да је председник Николић, иако је дао своје мишљење о изборима, рекао да је то страначко питање, и да се он тим питањима не бави, већ питањима председника у оквиру уставних овлашћења.

УРС и СПС су, са друге стране, навели више разлога због којих избори не би требало да се одрже, као што су "превелики трошак, чињеница да би држава ушла у скупу кампању и зону политичке неизвесности", подсетио је Станковић.

"Све то стоји, али с друге стране стоји страх да они не би прошли на тим изборима као што су прошли у мају месецу 2012, односно да не би имали политичку позицију коју имају сада, тако да је то комбинација та два фактора", сматра Станковић.

Демократе кажу да док се не заврше разговори са Приштином нема потребе да се иде на нове изборе. Разлог за такав став ДС-а је и силазна путања рејтинга те партије, каже Станковић.

"Сигурно је да једна опозициона странка, начелно гледано, не може да одбије могућност изласка на ванредне изборе, али исто тако чињеница је да Деморкатска странка иде у неку силазну линију када је реч о рејтингу, да су мање популарни но што су били прошле године након претходних избора", рекао је Станковић.

Треба им времена да се консолидују, да новом руководству дају шансу и да покушају да са новим људима направе рејтинг, објаснио је Станковић.

Политички уверљивих разлога за изборе у овом тренутку нема јер Влада и сувише кратко траје, истакао је Станковић.

"Српска напредна странка, пошто јој је рејтинг у успону, има мотив да изађе на изборе, међутим, потребан је и политички разлог, нешто што би било прихватљиво и за целокупну јавност и за највећи број политичких субјеката", објашњава Станковић.

У овом тренутку мотиви и разлози се међусобно не подударају, рекао је Станковић и додао да би примери озбиљних политичких разлога за излазак на изборе били "политичка опструкција борбе државе против корупције, драматично лоша економска ситуација где је потребно донети неке политичке одлуке за које не постоји сагласност у Влади".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару