Читај ми!

Грубјешићева: Дијалог још има шансу

Заједница српских општина на Косову мора да има прецизне извршне надлености, а Београд ће у преговорима са Приштином бити конструктиван све док постоји шанса да се договор постигне, каже Сузана Грубјешић.

Потпредседница Владе Србије за европске интеграције Сузана Грубјешић изјавила је да заједница српских општина на Косову мора да има прецизне извршне надлежности, а да ће Београд у преговорима са Приштином бити конструктиван све док постоји шанса да се договор постигне.

"Ми смо у преговоре ушли с намером да се постигне договор који је одржив и који може да се спроведе и све док постоји шанса за тако нешто, бићемо и конструктивни и флексибилни. Уколико се и Приштина буде понашала на исти начин као Београд, верујем да ћемо 2. априла доћи до договора", рекла је Грубјешић у интервјуу за "Новости".

На питање какав је став државног врха и хоће ли Србија бити спремна за нова попуштања поводом најважнијег захтева да српска заједница управља правосуђем, полицијом и просторним планирањем Грубјешићева истиче да заједница српских општина мора да има прецизне извршне надлежности, иначе нема смисла уопште формирати такву заједницу.

"Ми не тражимо ништа што није у складу са европским принципима децентрализације", прецизирала је потпредседница Владе.

Грубјешић је истакла и да добијање датума за почетак преговора са ЕУ искљуичво зависи од резултата дијалога са Приштином, оцењујући и да су грађани Србије заслужили датум.

"Грађани Србије су заслужили да добијемо тај фамозни датум, јер су свих претходних година стрпљиво и доследно подржавали европски пут Србије, без обзира на све тешкоће и искушења кроз која смо пролазили".

Коментаришући листу од седам захтева за добијање датума коју је испоставила владајућа странка Немачке, Грубјешић каже да није сигурна да је било ко осим Европске комисије и Европског савета овлашћен да поставља услове за добијање датума.

"Ми смо у више наврата имали озбиљне и отворене разговоре са посланицима ЦДУ и до детаља смо их информисали о сваком од седам захтева", навела је Грубјешићева.

Она каже и да је Србија свесна да би одлука Бундестага могла би да буде пресудна за наш даљи европски пут.

"Свесни смо њихове улоге у давању зеленог светла за Србију, али и чињенице да процес проширења ЕУ има минималну подршку немачког јавног мњења. Ми смо не на речима, већ на делу, доказали да испуњавамо дата обећања и надам се да ће то бити довољно за подршку ЦДУ наставку европског пута Србије", оценила је потпредседница Владе.

Упитана да ли постоји опасност од трајног замрзавања процеса европских интеграција и дијалога са Приштином Грубјешићева оцењује да би то био лош сценарио за Србију.

"Такав сценарио не би био добар за нас. Превише времена је изгубљено у чекању бољих времена која никако да дођу. Интерес Србије сигурно није да остане изолована на периферији периферије. Уместо замрзавања, потребно је 'отопљавање' односа са најмонијим земљама ЕУ и стварање стратешких партнерстава са онима који одлучују, а не само са онима који су нам срцу драги", закључила је Грубјешићева.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару