Читај ми!

Борхарт: Пружам руку за бољу сарадњу

Дошао сам у Београд како би пружио руку и кроз разговоре са српским званичницима осигурао продубљивање сарадње, рекао шеф Еулекса Бернд Борхарт.

Шеф Еулекса Бернд Борхарт рекао је да је у прву посету Београду дошао како би кроз разговоре са српским званичницима осигурао продубљивање сарадње и да се нада да ће у новој рунди дијалога Београда и Приштине бити постигнут споразум.

Борхарт, који је на дужност шефа Мисије ЕУ на Косову ступио у фебруару, разговараo je данас са председником Србије Томиславом Николићем, а јуче се у Влади Србије састао са премијером Ивицом Дачићем, са којим је, према његовој оцени, разговор био конструктиван, након чега је, како каже, отишао са утиском да је његов саговорник заиста заинтерсован за сарадњу са Еулексом.

Уочи састанка са председник Србије, Борхарт је рекао да је дошао да пружи руку у циљу боље сарадње и да ће то рећи свима.

О улози Мисије Еулекса у спровођењу будућих договора између Београда и Приштине Борхарт каже да је прерано говорити, јер би то у овом тренутку биле само спекулације, а да све зависи од наредног састанка у Бриселу, на којем очекује да буде постигнут споразум.

"То би допринело и напретку Србије на њеном путу ка ЕУ", сматра Борхарт.

Шеф Еулекса је оценио да тимови на административним прелазима, а у оквиру споразума о интергисаном управљању, "генерално гледано раде добро", уз, како је рекао, неке ствари које на дневном нивоу треба решавати.

Коментаришући појачано присуство Еулекса и косовске полиције на северу Косова и намеру да Мисија активније учествује у решавању проблема, Борхарт је подсетио да су у марту почеле појачане патроле, односно провере аутомобила, а потом и сумњивих особа и констатовао да је то не само зауставило бомбашке нападе у северном делу Митровице већ и знатно смањило ниво криминала.

"Намеравамо да наставимо са тим напорима колико год је то могуће, имајући у виду ограничено људство. Наш досадшњи рад имао је више ефекат одвраћања. Оно што желимо јесте да заједно са косовском полицијом и Кфором зауставимо оне који су оптужени за кривична дела. За то нам је потребна сарадња становништва - да дају изјаве као сведоци, да нас обавештавају о томе шта знају о преступницима. Ми желимо да они буди кажњени", рекао је Борхарт.

Напредак по питању слободе кретања ограничен је, како каже, барикадама које постоје на северу, јер, објашњава, када људи из косовске царине крену на прелазе они често буду заустављени, а то није у складу са постигнутим споразумом.

То, према његовим речима, мора да се промени, мада, додаје, ситуација је компликована и кад је реч о регистарским таблицама и осигурању.

Појачана борба против организованог криминала

Претходне године појачани су напори у борби против организовамог криминала, оценио је Борхарт, уз напомену да је за истрагу потребно време, те да у овом тренутку Еулекс подиже све више оптужница, има све више пресуда, због чега је он лично задовољан.

"Само ове године 12 особа је проглашено кривим због оптужби за корупцију, што је прилично добра бројка, а у питању су случајеви корупције на високом нивоу ", истакао је Борхарт.

На опаску да је пре ступања на дужност био критичар рада Еулекса, Борхарт каже да никада није јавно износио мишљење о Мисији ЕУ, а да је његов ранији критичан став био заснован на ономе што је прочитао у медијима.

"Али када сам се припремао за дужност шефа Еулекса ушао сам у детаље и сазнао да се рад Еулекса знатно побољшао", додао је Борхарт.

Борхарт као пример наводи област специјалног тужилаштва и истиче да је 2009. године било десет оптужница, а прошле 45, што је, како је оценио, значајан напредак, те да исто важи и за пресуде.

"Друга важна област је питање имовине - постоји 40.000 спорних предмета везаних за то питање, при чему је углавном реч о Србима. Више од 30.000 је већ решено. Радимо и даље на томе", додао је Борхарт.

Према његовим речима, доста је урађено и како би се породицама жртава сукоба на Косову предали посмртни остаци чланова породице.

На питање шта ће бити са Мисијом после јуна 2014. године, до када је са приштинским властима договорено да Еулекс функционише на Косову, Борхарт каже да је дискусија о томе тек почела, да постоји становиште да ће нека врста мисије бити потребна и после тог рока, али да то свакако мора бити договорено са Приштином, Бриселом и свим чланицама ЕУ, због чега није желео да спекулише о исходу.

Истрагу о илегалној трговини људским органима Борхарт сматра "веома осетљивом", због чега није желео да говори о детаљима, али је истакао да се активности на томе појачавају, да је ангажовано додатно особље, што, како је рекао, у тренуцима када се смањују буџети доста говори о томе колико је та истрага важна за Еулекс.

Борхарт је на Косову био и 1999. године као заменик шефа Верификационе мисије ОЕБС, а на питање колико се Косово променило отада, шеф Еулекса каже да има изузетно много промена, а то важи и за Београд и цели Западни Балкан, који се мења великом бризином.

Шеф мисије ЕУ на Косову је и члан саветодавног одбора фондације НЕХЕМИА, која се бави "хуманитарним и духовним" радом - помаже деци у Немачкој, а већ 20 година функционише и у Албанији.

"Када сам дошао 2006. године у Албанију (као амбасадор) срео сам њих. Они раде добро на плану школства и образовања као и подршке сиромашнима, Ромима, хендикепиранима. То је најбољи начин да се представе хришћански ставови који су и моји ставови и зато сам одлучио да их подржим и после одласка из Албаније", закључио Борхарт.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару