Читај ми!

Север Космета чека исход дијалога

Мештани четири општине са севера Космета питају се какве би последице исход бриселског дијалога Београда и Приштине могао да има на њихов свакодневни живот. Примена договора чека се страхом од губитка посла, прихода и асимилације.

Исход бриселског дијалога Београда и Приштине на северу Косова се очекује у атмосфери неизвесности. Становници четири општине на северу питају се какве би последице бриселски договори могли да имају на њихов свакодневни живот.

Локална самоуправа, правосуђе, здравство и школство у том делу Косова готово да функционишу као у сваком другом делу Србије. Нигде у Србији нема толико српских застава као у Косовској Митровици, али за становнике севера Косова институције Србије нису само питање симбола.

Грађанин Митровице Марко Јакшић на свом блогу и на друштвеним мрежама активно заступа став против интеграције са Приштинском институцијама.

"Прошле године је проблем била царина, и то је решено у корист албанске стране. Данас су то безбедносне структуре. После безбедносних структура на ред ће доћи локална самоуправа, после њих интеграција здравства и школства у образовни систем Косова по Ахтисаријевом плану", објашњава Јакшић.

Примена бриселских договора се на северу чека се страхом од губитка посла, прихода и асимилације.

Једна од институција чија будућност је неизвесна је Виши суд у Звечану, у коме Марко ради. Суд, оспораван од Приштине и међународне заједнице, ради по законима Србије, али у одсуству српске полиције, нема средства принуде.

"У ситуацијама кад судске одлуке, које су правоснажне, треба да се спроведу, нама недостаје асистенција полиције да се одлуке, које странке не желе да добровољно испуне, физички спроведу", каже председник Вишег суда у Митровици Никола Кабашић.

Нема сарадње КПС-а и општинских власти

С друге стране, Косовска полиција, као једина приштинска институција на северу, каже да нема сарадње суда и општинских власти, чиме објашњава лош учинак у решавању бројних инцидената.

"Што се тиче локалних институција, као што су судство и општине, које би требало да утичу на побољшање посла Косовске полиције, недостатак подршке доводи до тога да ми заостајемо у спровођењу закона", истиче портпарол Косовске полиције Бесим Хоти.

Општина у Митровици, као и све друге институције на северу, годинама функционишу без икакве везе са владом у Приштини. Какав год договор буде постигнут у Бриселу, највећи проблем биће уверити људе који ту живе да треба да га прихвате.

Интеграција судства у косовски систем и повлачење безбедносних снага за које Београд тврди да их нема, кључни су захтеви у бриселском дијалогу. Људи се, међутим, се брину и за будућност здравства, школа и универзитета.

"Оно што нас брине је да ли ми за месец, два постајемо студенти који ће добијати дипломе са косовским печатима или ћемо добити диплому факултета са печатом републике Србије, факултета који смо и уписали", пита се студент Правног факултета у Митровици Милош Ђоковић.

Многа питања на северу Космета очекују одговоре у атмосфери неизвесности.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару