Читај ми!

Селаковић: Стратегија за боље правосуђе

Независност је предуслов успешног и функционалног правосудног система, истакао министар правде Никола Селаковић. На представљању Националне стратегије за реформу правосуђа, министар поручио да се јаз између затеченог стања правосуђа и идеала коме се тежи може премостити Стратегијом.

Нова Стратегија за реформу правосуђа биће мост за превазилажење јаза између неуспелих реформи из 2009. године којима је нарушена независност правосуђа и идеала коме тежимо, а то је одговорно, успешно, ефикасно и квалитетно правосуђе, поручио је министар правде и државне управе Никола Селаковић у Палати Србије на јавној расправи о Националној стратегији реформе правосуђа за период од 2013. до 2018. године.

"Наш циљ је изградња независног и непристрасног правосуђа у коме се поступа стручно, одговорно, квалитетно и ефикасно и које заслужује поверење грађана и које им правду чини доступном и достижном", рекао је Селаковић. Министар је истакао да највећи изазов на том путу није достизање пет наведених кључних принципа већ постизање идеалне равнотеже међу њима.

Јаз између тешког затеченог стања правосуђа нарушеног, како је навео, неуспелим реформама из 2009. и идеала коме се тежи може се премостити управо Стратегијом којом се креирају реформски процеси у петогодишњем периоду.

Министар је истакао да се о успешном и функционалном правосудном систему може говорити само у ситуацији где је независност правосуђа праћена сразмерном одговорношћу и где ефикасност не подразумева само брзину, већ и законито, стручно и непристрасно поступање уз рационално располагање ресурсима, што је, према његовом мишљењу, у претходном периоду изастало.

"Ова врста равнотеже се не постиже наглим и драматичним резовима какав је направљен 2009. године, већ константним праћењем функционисања, како појединих сегмената тако и читавог система као целине, уз спровођење мера којима се постиже његово постепено али перманентно побољшање", рекао је министар.

Израда Стратегије вишеструки изазов

Изградња таквог система је дуготрајан и мукотрпан процес који захтева максимално ангажовање како на институционалном тако и на индивидуалном нивоу, додао је Селаковић напомињући да је Министарство инсистирало на потпуној транспарентности процеса израде нацрта Стратегије.

Министар је закључио да процес израде нове Стратегије реформе првосуђа представља вишеструки изазов, са обзиром на тешко стање српског правосуђа, додатно нарушено лоше осмишљеном и још горе спроведеном реформом 2009. године.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер поздравио је све реформске активности у Србији напомињући да је импресиониран "реформским активностима".

"Надам се да ћемо ускоро отворити преговоре о придруживању током којих ће бити отворена поглавља за спровођење стратегије и мериће се питање напретка у предвиђеним реформама", рекао је он. Потребно да се постигне квалитет реформи али и консензус, јер искуства показују да је то неопходно за успех реформских процеса, истакао је Дежер.

Министар Селаковић поменуо je да Србију пре уласка у ЕУ очекује промена Устава, као услов који су морале да испуне све државе чланице. "Европска уније је захтевала од свих земаља које су постале чланице да промене устав. Све земље су прошле кроз то, и то је предуслов који морамо да испунимо", рекао је он.

Француски амбасадор у Србији Франсоа Гзавије Денио поздравио је изјаву министра правде. "Неопходно је обезбедити независност судија и тужилаца и кључно је ставити тачку на избор судија и тужилаца у парламенту, због чега ће бити потребно променити Устав" рекао је Денио.

У изради Нацрта Стратегије, осим Министарства правде, укључени су представници свих правосудних институција, струковних удружења, академске заједнице, међународних организација и невладиног сектора, као и тим експерата Светске банке.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи