Уочи дијалога у Бриселу

Преговорима о формирању и надлежностима заједнице српских општина на Космету у среду у Бриселу почиње седма рунда дијалога Београда и Приштине. Време између две рунде дијалога обележила интезивнија комуникација државног врха са Бриселом, али и различите процене председника и премијера. Међутим, имају јединствену порука, Србија више неће да попушта.

У Бриселу се у среду наставља дијалог Беграда и Приштине, преговорима о формирању и надлежностима заједнице српских општина на Косову и Метохији.

Седми сусрет двојице премијера означаван је као пресудан за исход дијалога, а води се под притиском и великим очекивањима и једне и друге стране - Београда да добије датум за почетак преговора о прситупању Европској унији и Приштине да дође до Споразума о стабилизацији и придруживању и визне либерализације.

Време између две рунде дијалога обележила је до сада најинтезивнија комуникација државног врха са Бриселом, али и оптимизам Томислава Николића који верује да је договор са Приштином могућ и скептицизам Ивице Дачића да преговори могу да пропадну. Међутим, имају јединствену порука да Србија више неће да попушта.

Саветник председника Србије Марко Ђурић рекао је да је у овом тренутку важно да сви знамо да је Србија учинила апсолутно све што је политички и људски могуће да дође до компромиса у разговорима са Приштином.

"Одговорност за успех или неуспех дијалога, осим на Приштини, тренутно лежи и на земљама које имају полуге утицаја на њу и могућност да је погурају ка компромису", навео је Ђурић.

Професор Факултета политичких наука Предраг Симић рекао је да је у овом тренутку веома важно да тим "ходом по танком леду дођемо до макар неког прелиминарног договора, ако не можемо да се о свему договримо".

После састанка одборника четири српске општине са севера Космета закључено је и упозорно да решења постигнута у Бриселу морају узети у обзир интересе и вољу косметских Срба или ће се самоорганизовати и основати сопствену скуштину северног Косова.

"Нико нема право да нас гура у независну државу Косово. Чини ми се да се сценарио из хрватске пребацује на косово, нисмо ми српска заједница, ми смо грађани Републике Србије и српски народ на Космету", рекао је начелник округа Раденко Недељковић.

Приштини која од Брисела очекује награду, стиже охрабрење од европског комесара за проширење Штефана Филеа.

"Могући договор у Бриселу и његова примена на терену требало би да трасирају пут за позитивне закључке на заседању Европског савета у јуну око преговора о Споразуму о стабилизацији и придруживању између ЕУ и Косова", рекао је Филе.

Тачи: Споразум могућ сутра

Истовремено у Риму косовски премијер води живу дипломатску активност. Како његов кабинет саопштава, на аудијенцији код новог папе Тачи је затражио да Ватикан призна независност Косова.

После сусрета са америчким потредседником Џозефом Бајденом изјавио је да је споразум могућ већ сутра, ако Србија одустане од стварања Републике Српске на Косову.

У среду у Бриселу Тачи ће српском премијеру морати да одговори на за Београд кључно питање - ко ће да бира и контролише судије и командире полиције у српским општинама на Косову.

Симић је рекао да према приштинској интерпретацији Ахтисаријевог плана Срби у ових шест општина на југу имају право да предлажу, саветодавно право и до сада се то и потврђивало, али у Приштини.

"Овим би се желело да се та власт пренесе директно на органе заједнице српских општина, које их, значи, не би само предлагале него би их именовале", рекао је Симић.

Уочи седме рунде дијалога, Србима у јужној покрајини стигла је још једном порука из Београда да Србија неће одустати од Резолуције о Косову и да ће, о чему год буду преговарали, једнако бринути о интересима свих Срба и северно и јужно од Ибра.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи