Вулин: Србија неће одустати од Резолуције

Србија неће одустати од Резолуције усвојене у Скупштини и шта год буде радила неће прећи преко онога што је парламент усвојио, рекао је директор Канцеларије за КиМ Александар Вулин. Водићемо рачуна о интересима Срба који живе на простору Косова и Метохије, рекао је Вулин.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин изјавио је да Србија неће одустати од Резолуције усвојене у Скупштини и да шта год буде радила неће прећи преко онога што је парламент усвојио и што су интереси њених грађана уз оцену да је судбина дијалога у рукама Приштине.

Такође шта год да будемо радили и о чему год да будемо преговарали водићемо рачуна о интересима Срба који живе на простору Косова и Метохије - не северних, не јужних већ Срба који живе на простору Косова и Метохије, рекао је Вулин.

Вулин је Танјугу, пред пут за Брисел и наставак разговора рекао да је Србија била врло отворена и једноставна.

Тражили смо само оно што би било могуће за сваки други народ на планети земљи, да самостално одлучују о својој судбини, да бирају своју полицију, да управљају својим правосуђем, да имају своја извршна овлашћења када је у питању директно финансирање од стране Србије, имају потпуну контролу над просторним планирањем јер не желимо да се етничка структира мења и било шта друго дешава, рекао је Вулин.

Били смо више него јасни судбина преговора лежи у рукама Приштине а самим тим у рукама међународне заједнице која има пресудну способност и моћ да Приштину убеди да уради оно што је добро не само за Србе на КиМ већ за све који живе на Косову и Метохији, подвукао је Вулин.

Осврћући се на јучерашњи сусрет и састанак председника Србије Томислава Николића и потпредседника САД Џозефа Бајдена у Риму Вулин је рекао да се обрадовао том састанку и прилици да највиши функционери САД виде и чују шта је права истина и да се у складу са том истином и понашају.

Каква је порука стигла видећемо сутра, навео је Вулин који је поновио да је судбина дијалога у рукама Приштине и да ће она или разумети и прихватити да Срби имају право да одлучују о сопственој судбини или договора неће бити.

Ми се томе не радујемо, сматрамо да је лоше и опасно, првенствено за Србе на КиМ да до договора не дође и да се настави процес елиминације Србије са простора КиМ. Ми смо у политичке разговоре и ушли са идејом да Србија остане на Косову и Метохији и повећа своје присуство, рекао је директор Канцеларије за КиМ.

Коментаришући долазак и поруку немачких парламентараца везано за питање КиМ и потреби изјаве о добросуседским односима Вулин је рекао да веома поштује Немачку, Бундестаг и владајућу партије ЦДУ.

Али, морам рећи да то није нешто што је по српском закону и уставу могуће. Сигуран сам да би немачки парламентарци са доста чуђења посматрали било кога ко би дошао у њихов Бундестаг и рекао да прекрше сопствени устав и да не оклевају да то ураде, оценио је Вулин.

Он је додао и да је сигуран да нас немачки парламентарци поштују и цене ову државу и да зато то што су од нас тражили није нешто што је ултиматум већ можда тема за размишљање на којој ћемо се наравно захвалити захвалити на њиховој бризи и на томе што воде рачуна о Србији, али ћемо морати да кажемо да ћемо се увек водити уставом своје државе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи