Преговори о придруживању могући у јуну

Делагација Скупштине Србије сложила се после разговора са колегама из Европског парламента да је почетак преговора о придруживању ЕУ у јуну могућ и снажно подржала процес европских интеграција Србије.

Чланови делегације Скупштине Србије сложили су се после разговора са колегама из Европског парламента да је почетак преговора о придруживању Европској унији у јуну могућ и снажно подржали процес европских интеграција Србије.

"Србија је направила крупне кораке ка нормализацији односа са Приштином и предузела напоре ка потпуном испуњавању политичких критеријума и услова из Споразума о сарадњи и придруживању (ССП)", пише у закључцима са дводневног заседања парламентараца.

Истовремено, посланици су позвали Литванију, једину чланицу ЕУ која досад није ратификовала ССП са Србијом да то што пре учини.

Милица Делевић, која је као председница скупштинског Одбора за европске интеграције предводила једанаесточлану делегацију народних посланика, је након завршетка скупа изразила задовољство квалитетом дијалога са колегама из Европског парламента који прате збивања на Западном Балкану.

"Мислим да су они били задовољни оним што су чули у вези са постигнутим резултатима и нашим одговорима на изазове у процесу", рекла је Делевићева новинарима у бриселском седишту Европског парламента.

Током разговора су доминирале теме дијалога Београда и Приштине, као и о реформи правосуђа о којој је посланицима говорио министар за правду и државну управу Никола Селаковић.

"Европске посланике су највише занимале измене у кривичном законику и докле се стигло са реформама, а након одговора које су добили подржали су наше напоре на реформи правосудног система", изјавио је Селаковић након скупа.

Известилац ЕП за Србију Јелко Кацин, који је председавао састанком, рекао је да се након донетих закључака јасно може видети да Србија у овој европској институцији има пријатеља.

"Парламент подржава добијање датума у јуну и напредовање Србије и других земаља региона ка чланству у ЕУ", изјавио је Кацин.

У 17 тачака заједничких закључака посланици су покрили широк спектар тема, од слободе медија до односа према мањинским заједницама и заштити животне средине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи