Читај ми!

Вучић може без избора да замени Дачића

Александар Вучић могао би да замени Ивицу Дачића на месту председника владе и без одржавања ванредних избора, оценио је извршни директор ЦЕСИД-а Марко Благојевић.

Извршни директор ЦЕСИД-а Марко Благојевић оценио је да је, с правног и техничког аспекта, потпуно изводљиво да лидер СНС-а Александар Вучић, без нових избора, замени Ивицу Дачића на месту премијера.

Благојевић је рекао да одлука о томе ипак зависи од договора владајуће коалиције.

Званичник ЦеСИД-а је, поводом недавне изјаве председника Скупштине и потпредседника СНС Небојше Стефановића да би Александар Вучић био најбоље решење за премијера, рекао да није неуобичајено да се, у оквиру реконструкције неке владе, промени и премијер.

"Избори се расписују у ситуацији у којој већине нема, или када она не функционише. Међутим, сасвим је могуће да се кадровске промене у Влади спроведу договором унутар владајуће коалиције, без расписивања нових избора", објаснио је Благојевић.

"Реконструкција Владе Србије се најављује дуже време, а да ли ће се покренути и питање промене премијера, тешко је оценити", напоменуо је Благојевић.

Замољен да прокоментарише на који начин би исход преговора са представницима Косова могао да утиче на позицију премијера Дачића, Благојевић је рекао да је кључно питање како ће јавност прихватити резултат тих преговора.

"У блиској прошлости смо имали примере претварања пораза у победе. Како ће евентуални договор у Бриселу утицати на Дачићеву позицију, првенствено зависи од тога на који се начин комуницира тај договор. Ако јавност препозна договор Београда и Приштине као пораз српске стране, аутоматски ће и позиција Дачића, као најодговорнијег у тим преговорима, бити уздрмана", рекао је Благојевић.

Стефановић је у недељу рекао да би Вучић био најбоље решење за премијера, али да се о томе још није разговарало у владајућој коалицији.

Потпредседница СПС Дијана Вукомановић рекла је за Данас да цени жељу напредњака да имају премијера, али да не могу имати сва најутицајнија места у држави.

"Не може СНС да заузима три кључне позиције у држави - место председника Републике, председника Народне скупштине и председника Владе Србије. За то је потребна апсолутна победа на изборима", напоменула је Дијана Вукомановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи