Читај ми!

Филе у Приштини

Приштина и Београд близу испуњавања задатака у погледу европских интеграција, рекао Штефан Филе у Приштини. Сутра ћемо имати састанак који ће донети конкретне резултате, рекао Филе.

Европски комесар за проширење Штефан Филе изразио је у Приштини подршку дијалогу Приштине и Београда, и изјавио је да су Приштина и Београд близу испуњавања задатака у погледу европских интеграција.

"Сутра ћемо имати састанак који ће донети конкретне резултате", рекао је Филе након сусрета са косовским званичницима, упитан шта очекује од сутрашњег наставка дијалога.

Европски комесар је истакао да је у посети Београду и Приштини ради сагледавања колико се тога учинило у испуњавању услова за европско придруживање, и да је његова главна порука косовским званичницима и Косову та да свесрдно подржава напоре у дијалогу са Београдом.

Мада је нагласио да није дошао у Приштину да разговара о дијалогу, Филе је истакао да су Приштина и Београд сада ближе испуњавању својих европских тежњи - приближавању ЕУ и каснијем евентуалном чланству.

Филе је додао да ће наредни дани и недеље бити од кључног значаја за односе Брисела и Приштине, истакавши да би могући договор у среду у Бриселу и његова примена на терену могли отворити пут за позитивну одлуку за Споразум о стабилизацији и придруживању.

Европски комесар се у Приштини састао са замеником премијера, косовском председницом и председником Скупштине.

Kосовска председница Атифете Јахјага поручила је да је Приштина опредељена за проналажење одрживог и прихватљивог решења.

"Косово треба да покаже већу храброст у владавини права, борби против криминала и корупције, као и економском развоју и наставку реформе на путу ка Европи и увек ће имати нашу подршку", рекао је Филе.

Заменик косовског премијера Хајредин Кучи изјавио је да је косовска Влада спремна да буде конструктивна у дијалогу са Србијом и да премијер Тачи на сутрашњи састанак иде вољан да постигне договор.

Штефан Филе је у Приштину допутовао из Београда, где је јуче, после разговора са српским државним врхом, изјавио да се ЕУ нада додатном напретку у дијалогу, посебно у вези са питањем севера Косова и истакао да би Србија, у случају таквог напретка, могла ове године да добије датум за преговоре.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи