Читај ми!

Похвале и примедбе немачких посланика

Интерес Србије је да настави пут ка ЕУ и да Србија води јасну и принципијелну политику у дијалогу са Приштином, рекао премијер Србије Ивице Дачић у разговору са делегацијом немачког Бундестага. Немачки парламентарци похвалили рад Владе у одређеним пољима, али и изнели одређене примедбе, посебно због непривођења одговорних за напад на немачку амбасаду 2008.

Делегација немачког Бундестага из владајуће коалиције посетила је Београд како би проверила колико је Србија напредовала у области евроинтеграција. Немачки парламентарци састали су се са премијером Ивицом Дачићем, првим потредседником Владе Александром Вучићем и потпредседницом Владе за европске интеграције Сузаном Грубјешић.

Председник Владе Србије Ивица Дачић упознао је чланове делегације са реформама које се спроводе у Србији и настојањима Владе да испуни услове за отпочињање преговара о приступању Европској унији.

Дачић је у разговору нагласио да Београд води принципијелну политику у дијалогу са Приштином.

Он је рекао да је Немачка један од највећих спољнотрговинских партнера Србије и указао на могућности унапређења економске сарадње две земље.

"Интерес Србије је да настави пут ка Европској унији. Водимо јасну и принципијелну политику у дијалогу са Приштином у циљу достизања одрживог решења које би обезбедили трајну стабилност региона", рекао је Дачић.

Чланови делегације Бундестага, коју је предводио Андреас Шокенхоф оценили су да је ова Влада Србије остварила значајне помаке и видљиве резултате.

Србија, као највећа земља западног Балкана, постала значајан фактор регионалне стабилности, речено је на састанку премијера Ивице Дачића са члановима делегације Бундестага, саопштио је кабинет премијера Србије.

Вучић очекује политичку и економску подршку Немачке

Први потпредседник Владе Александар Вучић обавестио је немачке парламентарце из владајуће коалиције ЦДУ/ЦСУ да је Србија у претходних шест месеци урадила више него у протеклих пет година и да од Немачке очекује већу подршку европским интеграцијама наше земље, али и њеном економском опоравку.

Немачки парламентарци су, како је саопштио Кабинет вицепремијера, изнели своје виђење ситуације у Србији, похвалили рад Владе у одређеним пољима, али и изнели примедбе на рад представника српске власти, посебно због непривођења одговорних за напад на немачку амбасаду, током протеста 2008. године, као и због "неразградње институција на северу КиМ".

Вучић је са немачким парламентарцима разговарао о резултатима Владе Србије током протеклих шест месеци, а посебно о резултатима у вези са дијалогом са Приштином, као и напретком у вези са унутрашњим реформама.

"Сматрам да је Србија у претходних шест месеци урадила више него у протеклих пет година, у свим областима друштвеног живота. Надам се и очекујем од Немачке већу подршку на путу Србије ка ЕУ, али и подршку за економски опоравак Србије", истакао је Вучић.

Потпредседница Владе за европске интеграције Сузана Грубјешић немачким парламентарцима је поручила да је Влада Србије од првог дана на делу показала своју искрену европску опредељеност, посвећеност дијалогу са Приштином, помирењу у региону и спровођењу унутрашњих реформи.

Грубјешић је изразила разумевање за скепсу у Европској унији према потенцијалним чланицама због лоших искустава са последњим таласом проширења. Она је, међутим, истакла да се та забринутост најбоље може отклонити не одлагањем, већ отварањем преговора о чланству, интензивним дијалогом и марљивим радом Србије на увођењу европских стандарда.

"Управо су преговори начин да брже дођемо до заједницког циља - стабилне, уређене и економски спремне Србије, која ће постати актер европске политике и добити место које јој историјски, географски и културно припада", рекла је потпредседница Владе, наведено је у саопштењу њеног кабинета.

Грубјешић је рекла да је Влада Србије од првог дана на делу показала своју искрену европску опредељеност, посвећеност дијалогу са Приштином, помирењу у региону и спровођењу унутрашњих реформи.

"Посебно желим да нагласим да ми то радимо због нас, а не због датума, јер је то само један моменат у процесу који за циљ има боље, праведније и уређеније друштво. Без обзира на одлуку Бундестага, ми смо свесни да Европу не можемо да променимо, али можемо Србију, и зато настављамо да радимо на томе, јер је то у нашем најбољем интересу", истакла је Грубјешић.

Потпредседница Владе је у разговору са посланицима ЦДУ истакла да је Србија и данас, као и много пута до сада, пред великим изазовима.

"Желим да верујем да смо из историје научили нешто и да зато данас водимо рационалну и одговорну националну политику у правцу будућности, реформи и модернизације земље. Приближавање Србије ЕУ је национални и економски интерес наше земље, а односи са Немачком су од стратешког значаја за нас", поручила је Сузана Грубјешић.

Представници ЦДУ су на састанку рекли да, према њиховој процени, постоји јасна воља да се спроведу свеобухватне реформе и истакли важност наставка процеса помирења у региону.

Делегацију Бундестага предводи заменик председника посланичког клуба владајуће коалиције ЦДУ/ЦСУ Андреас Шокенхоф, а у њој су посланици Петер Бејер и Родерих Кизеветер, посланик и известилац за Србију у Комитету за европске послове Бундестага Јохан Вадепул, као и спољнополитички саветник фракције ЦДУ/ЦСУ у немачком парламенту Ханс-Јоахим Фаленски.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи