Читај ми!

Мирел: Пред Србијом тешке одлуке

Србији предстоје тешке одлуке у вези са Косовом, рекао директор за Западни Балкан ЕК Пјер Мирел, оцењујући да Србија може да испуни услове за добијање датума. Делегација српског парламента је у дводневној посети посланицима Европског парламента.

Директор за Западни Балкан Европске комисије Пјер Мирел изјавио је у Бриселу на почетку разговора српских и европских парламентарцa да Србији предстоје тешке одлуке у вези са Косовом, али да је уверен да она може да испуни услове за добијање датума за почетак преговора.

Мирел, који у оквиру дводневних разговора делегације Скупштине Србије са посланицима Европског парламента задуженим за земље Западног Балкана представља Европску комисију, поручио је да Комисија има висока очекивања од Србије и да је уверен да је услове Европског савета за добијање датума почетка преговора могуће испунити.

"Србију очекују тешке одлуке у вези са Косовом", указао је Мирел, али и нагласио да је Комисија импресионирана досадашњим напорима власти да се пронађе решење за тај проблем, али и резултатима борбе против корупције и организованог криминала, као и радом на регионалном помирењу.

Скуп је, на захтев известиоца Европског парламента Јелка Кацина, почео минутом ћутања поводом годишњице убиства премијера Зорана Ђинђића. Кацин, који је подсетио на десетогодишњицу атентата, оценио је да је Ђинђићева смрт била тежак губитак за целу Европу.

Разговори у Европском парламенту почели су поподне, а уз парламентарну делегацију Србије, коју као председница Одбора за европске интеграције предводи Милица Делевић, у Брисел су допутовали и министар правде правде Никола Селаковић и шеф канцеларије за европске интеграције Милан Пајевић.

Пајевић је указао и да је, упркос кризи и тешкоћама на путу Србије ка ЕУ, 66 одсто грађана Србије за то да се реформе спроведу без обзира на то што је то обавеза на путу ка ЕУ, док 62 одсто сматра да се проблем Косова мора решити, чак и да то Унија не тражи.

Селаковић је европске посланике информисао о напорима свог министарства да исправи грешке почињене током мандата претходне Владе и спроведе реформу правосуђа до краја.

Најавио је да ће се нацрти нових стратегија за реформу правосуђа и за борбу против корупције за наредних пет година наћи пред скупштином већ крајем овог месеца.

Министар Селаковић предочио је велике напоре Владе да се, у сарадњи с Европском комисијом и другим међународним организацијама, поправе грешке раније фазе реформе правосуђа, док је Пајевић указао на реформе и друга настојања Владе Србије да испуни услове на путу ка пријему у ЕУ.

Важни састанци у Европском парламенту

Милица Делевић је уочи почетка скупа рекла Танјугу да су такви састанци важна шанса да се посланици ЕП упознају са напорима које Србија чини у реформама и достизању европских стандарда на читавом низу поља, од правосуђа до пољопривреде.

"Ово је прилика да сагледамо докле смо дошли и какви нас изазови чекају", рекла је Делевићева. Она је нагласила да је битно да Србија почне преговоре о чланству.

Посланик Демократске странке Србије Слободан Самарџић указао је на одуговлачење и препреке које је Европска унија поставила у приближавању Србије ЕУ, оценивши да се реформе спроводе споро, а да је тешко решити дубок косовски проблем.

Више посланика из делегације Србије је предочило да је више од две трећине састава Скуштине Србије подржало резолуцију о Косову, која је темељ става српске стране у преговоима с косовском.

Од народних посланика, данашњем скупу присуствовали су Ласло Варга, Јадранка Јоксимовић, Дијана Вукомановић, Младен Грујић, Мира Петровић, Јелена Триван, Слободан Самарџић, Иван Андрић, Биљана Пантић Пиља и Славица Савељић.

Румунски европосланик Виктор Боштинару је указао на важност решења за Косово као основе за помирење Срба и Албанаца и свих у региону, истакавши да је задовољан што се успешно спроводи договор Београда и Букурешта о побољшању положаја румунске мањине у Србији.

Тема састанка у Европском парламенту је и положај мањина, тако да је посланик Демократске заједнице војвођанских Мађара Ласло Варга истакао напредак у процесу српско-мађарског помирења.

Разговори у Европском парламенту наставиће се и сутра, након чега ће европска делегација донети закључке о напретку Србије на европском путу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи