Читај ми!

Дански посланици у посети Скупштини

Датум за почетак преговора о чланству у ЕУ биће резултат преговора између Београда и Приштине, уверени су посланици данског парламента који су посетили Скупштину Србије. На састанку било речи о европским интеграцијама Србије, питању Косова и Метохије, парламентарним и билатералним односима Србије и Данске.

Дански парламентарци похвалили су напредак који је Београд постигао у дијалогу са Приштином и изразили уверење да ће исход тог дијалога бити добијање датума за почетак преговора о чланству Србије у ЕУ.

Председник Одбора за спољну политику данског Парламента Јепе Кофод, који је предводио делегацију тог одбора у разговору са члановима Одбора Скупштине Србије за спољне послове, изразио је разумевање за тежину и озбиљност косовског питања за Србију.

На састанку је било речи о европским интеграцијама Србије, питању Косова и Метохије, парламентарним и билатералним односима Србије и Данске, могућностима унапређења економске и билатералне сарадње две земље, а размењена су мишљења и искуства о надлежностима и раду два одбора у српском и данском парламенту.

Кофод је изнео став који иде у прилог јачању билатералних односа Србије и Данске и размени искуства по питању регионалне сарадње, саопштено је из републичког парламента.

Он је представио надлежности данског Одбора за спољну политику, при чему је као кључну ставку нагласио да влада мора да има сагласност парламента по било ком спољнополитичком питању, те навео да тај одбор, између осталог, разматра и питање признавања нових држава у свету.

Председник Одбора за спољне послове српског парламента Милош Алигрудић сагласио се да постоји потреба да се успостављањем интензивнијих контаката унапреде парламентарни односи и продуби економска сарадња Србије и Данске.

Он је саговорнике упознао са званичним политичким ставом владајуће коалиције по питању европских интеграција и Косова и Метохије, али је истакао и кључне разлике у ставу Демократске странке Србије, којој припада, по овим питањима.

Како је навео Алигрудић, Србија не треба да буде члан ЕУ, што, с друге стране, не сме да буде препрека за успостављање добрих билатералних и економских односа са ЕУ и њеним чланицама појединачно.

Алигрудић сматра да је апсурдно од Србије тражити да се одрекне дела своје територије у замену за чланство у ЕУ, као и да би питање статуса Косова и Метохије требало вратити у окриље УН.

Састанку су присуствовали и народни посланици Ирена Вујовић, Борислав Стефановић, Љубиша Стојмировић, Санда Рашковић Ивић, Злата ДЈерић и Жељко Сушец.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи