Срби на скупу у Грачаници

На скупу у Гачаници, поводом годишњице масовних напада на праваславне објекте и Србе 2004. године, окупило се неколико хиљада Срба.

Неколико хиљада Срба са Косова и из Топличког округа учествовало је данас на скупу у Грачаници, поводом девете годишњице од масовних напада на Србе и православне верске објекте.

Говорници су подсетили на насиље 17. и 18. марта 2004. године када је 19 људи погинуло и када је више од 4.000 Срба протерано из својих места. У та два данас спаљено је или оскрнављено 36 православних верских објеката.

Начелник Косовског округа Владета Костић је истакао да се због свега тога са скупа обраћа међународној заједници и одговорнима у Приштини, Грачаници, Штрпцу, Новом Брду, Ранилугу и Партешу,(косовским општинама у којима су углавном Срби на власти) да се потруде да се више никад не понови март 2004. године.

"Ако то не могу, онда их позивамо да макар осуде ове злочине, наравно ако за то добију дозволу из Приштине. Поручујемо им да они због свега овога не могу представљати Србе са КиМ у преговарачком тиму Приштине, јер то није тим за Србе са Косова и Метохије. Срби са Косова и Метохије играју за тим који има ознаке Републике Србије, а не Косова, јер нисмо Косовари већ Срби", рекао је Костић.

Он је истакао да су се Срби данас у Грачаници окупили да, осим осталог, поруче свету да неће напустити Косово, јер је то њихова кућа.

Начелник Поморавског округа Срђан Митровић је казао да су се Срби данас окупили да одају пошту страдалима, да се не забораве злочини и да дају подршку државном врху Србије да Србима са Косова и Метохије обезбеди право на живот и сва друга права која уживају становници Европе.

"Окупили смо се да кажемо да хоћемо и прихватамо заједницу српских општина, али заједницу која има могућност да се самоуређује, заједницу која ће моћи да заштити своје становништво и у коју ће ући сва српска села", навео је Митровић.

На крају скупа који је протекао без инцидената учесници су прошетали до манастира Грачаница и у помен страдалима упалили свеће.

Како је речено агенцији Бета, данашњи скуп у Грачаници организовала је невладина организација "Херц" која је пријавила скуп косовској полицији.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи