Петковић: Одбацити све ултиматуме ЕУ

Србија би имала двоструку корист ако би одбацила ултиматуме Запада и Брисела - наставила би да брани Косово и са ЕУ би коначно успоставила односе на равнопоравној основи и тиме прекинула досадашње европске интеграције које су искључиво биле на њену штету, рекао портпарол ДСС-а Петар Петковић.

Портпарол Демократске странке Србије Петар Петковић изјавио је да је ово преломни тренутак за Србију да одбаци све ултиматуме ЕУ и јасно и гласно каже да не тргује Косовом и Метохијом зарад добијања датума за почетак преговора са ЕУ.

"ДСС сматра да је ово преломни тренутак за Србију када треба да одбаци све ултиматуме ЕУ и то тако јасно и гласно, да се не тргује са Косовом и Метохијом, а да заправо резултат свега тога, за убијање државности, као награда дође датум", рекао је Петковић на конференцији за новинаре.

Он је оценио да би Србија имала двоструку корист ако би "одбацила ултиматуме" Запада и Брисела - наставила би да брани Косово и са ЕУ би "коначно успоставила нормалне односе, на равнопоравној основи и тиме прекинула досадашње европске интеграције које су искључиво биле на њену штету".

"Гледано из угла запада, Србији се намеће двоструки губитак. Први је да се одрекне Косова и Метохије, а други је наставак европских интеграција које се искључиво одвијају на штету Србије", навео је Петковић.

Он је рекао и да би била непроцењива и кобна историјска штета кад би Србија пристала да се одрекне Косова и Метохије, када би у последњем тренутку била та која би напустила свој народ у Покрајини и одрекла се своје територије и државности.

Петковић је истакао и да су наредни дани веома важни за Србију јер се разрешавају најважнија питања за њену будућност, због чега је веома важно да Србија да "прави одговор о европским интеграцијама".

"Због тога су данас у Београду и немачки парламентарци и (европски комесар за проширење Штефан) Филе, како би се појаснили ставови између политике власти Србије и ЕУ", рекао је Петковић.

ДСС, како је додао, сматра да Србија ни по коју цену не сме да уништи српске државне институције на Косову и Метохији и српску државност у Покрајини.

Портпарол ДСС-а је истакао и да та странка нема никакву дилему да је циљ ЕУ да Србија буде "саучесник у убијању властите државности и укидању властите територије на Косову".

Према његовим речима, до сада се никада није десило да једна држава буде та "која ће сама да убија сопствену државност на делу властите територије", иако има много примера да су велике силе те које "насиљем укидају државност појединих држава".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи