Читај ми!

Пријатељство за успешну пословну сарадњу

Председник Србије Томислав Николић позвао је белоруске привреднике да улажу у Србији поручивши им да је он гарант за сигурност њихових инвестиција. Пријатељство Србије и Белорусије служиће као пример свету да пријатељски односи воде до добре и успешне пословне сарадње, рекао Николић.

Другог дана посете Белорусији, српска делегација разговарала је са белоруским привредницима и посланицима, а председник Србије Томислав Николић позвао је белоруске привреднике да улажу у Србији поручивши им да је он гарант за сигурност њихових инвестиција.

Николић је, на састанку са привредницима у згради Националне библиотеке Белорусије, изразио очекивање да ће пријатељство Србије и те земље служити као пример свету да пријатељстки односи воде до добре и успешне пословне сарадње.

Председник Николић је привредницима рекао и да је у разговорима са председником Александром Лукашенком разговорао дуго о ономе што је урађено, али још дуже о ономе што ће две земље урадити у будућности на плану сарадње.

"Србија нуди мноштво прилика за сарадњу. У кратком периоду смо успели да ревидирамо наше стратешке циљеве и поставимо чврсту основу да бисмо их остварили. Земља је покренула пројекте широких размера у области енергетике, пољопривреде, инфраструктуре и туризма. Ти пројекти су покретачка снага нашег привредног раста и позивам вас да им се придружите", рекао је Николић, преноси агенција Белта.

Србија може да понуди сарадњу у области високих технологија, рекао је Николић и додао да су "српски научници и истраживачки центри направили суштински прогрес у неким областима економије", што би могло да Белорусима буде корисно.

Председник Србије такође је оценио да билатерална сарадња може дати додатни подстицај индустријском развоју две земље.

Захваљући бројним споразумима о слободној трговини, како је рекао, Србија може да помогне Белорусији да допре до важних тржишта. "То је још један разлог за промовисање билатералних односа", оценио је Николић.  

Белоруским привредницима Николићев саветник за привреду Предраг Микић представио је програм потенцијалних пројеката за сарадњу и инвестирање у Србији.

Састанку у Народној библиотеци Белорусије присуствовали су и министри спољних послова Иван Мркић и министар културе Братислав Петковић, а са Белоруске министар трговине те земље Валериј Чекано и председник Привредне коморе Белорусије Михаил Мјатликов.

Николић је обишао и зграду Народне библиотеке где је на поклон добио чланску карту, а даровао неколико реплика књига из српских манастира.

Николић посетио фабрику аутомобила

Председник Србије је током посете Белорусији посетио фабрику аутомобила МАЗ, која планира да Србији ове године испоручи више од 100 возила, вредних више од 10 милиона евра.

Николић је у тој компанији, у друштву белоруског министра индустрије и генералног директора МАЗ-а, обишао главну производну линију на којој се склапају возила која испуњавају норме евро-4 и евро-5.

Заменик генералног директора за стране економске везе те компаније Виталиј Гончарик изјавио је да је на тржиште Србије до сада испоручено више од 200 јединица теретне ауто-опреме, укључујући возила за изградњу путева и аутобусе.

Подсетио је и да је МАЗ 2010. отворио постројење у Крагујевцу где се склапају аутобуси, као и да МАЗ учествује на бројним тендерима у Србији.

Николић је разговарао и с председником Републичког већа Националне скупштине Анатолијем Рубиновим и другим посланицима о међупарламентарној сарадњи.

Рубинов је истакао да ће Србија и Белорусија ући у нов период интензивне и плодносне сарадње.

Николић је рекао да никада није променио свој став према Белорусији, чија историја, како је додао, подсећа на историју Србије. 

Подсетивши да му је пре неког времена било забрањено да уђе у ЕУ, Николић је рекао да је та забрана укинута у Бриселу и да он то није тражио.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару